Лозан Панов: Неяснотите в антикорупционния закон са предпоставка за лов на вещици

Партията на Меглена Кунева покани върховните съдии на дебат в парламента

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) предупреди, че в проекта на антикорупционен закон има неясни понятия и непълноти, които могат да създадат предпоставки за лов на вещици и дискредитиране на политици и магистрати.

Преди ден ВКС разпространи становище, в което се казва, че проектозаконът "отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм". Разкритикувани са почти всички основни моменти в закона - работата по анонимни сигнали, паричната награда за подаване на сигнали, неизяснени термини като "почтеност", "необяснимо богатство" и т. н..

Според Лозан Панов проблематични са текстовете, свързани с анонимните сигнали за корупция и проверката на магистрати от антикорупционното бюро, а не от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС). "Всички забележки на Върховния касационен съд по проектозакона са изпратени на вицепремиера Меглена Кунева", съобщи председателят на върховния съд.

От "Движение България на гражданите" реагираха остро на позицията на ВКС и индиректно я определиха като конюнктурна.

Според депутата Димитър Делчев реакцията на съда е заради факта, че проектът за закон предвижда възможност магистратите да бъдат проверявани за конфликт на интереси. "Мисля, че оттам идва и основното притеснение на ВКС", каза Делчев.

По този повод от ДБГ поканиха представители на съдебната власт на заседание на правната комисията между първо и второ четене, на което да бъдат обсъдени техните възражения. "На първо четене ще кажем принципно "да" на предложените разпоредби, защото който е против, означава, че е против борбата с корупцията", каза Делчев.

По този начин депутатът сведе до абсурд опита за дебат върху новото законодателство. Въпреки че отговори на различни въпроси, той не коментира по същество критиките на уважаваната неправителствена организация Програма "Достъп до информация", в която не работят магистрати. Възраженията на ПДИ срещу закона "Кунева" почти напълно се припокриват с тези на ВКС. От позицията на Делчев излиза, че който проявява здрав разум и градивна критика по отношение на проекта, той е срещу борбата с корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България