Лозан Панов обвини Миглена Тачева в опит за служебно преизбиране в Националния институт на правосъдието

Миглена Тачева

"Управителният съвет на Националния институт на правосъдието прие правила, с които директорът на институцията (Миглена Тачева) получава служебно втори 5-годишен мандат без публична и прозрачна конкурсна процедура". Това съобщи пресцентърът на Върховния касационен съд, позовавайки се на председателя си Лозан Панов, който е член на управата на НИП.

Пред Mediapool Миглена Тачева коментира, че не е запозната с позицията на Панов и ще я коментира, когато се запознае. Тя напомни, че няма право на глас в управителния съвет.

Лозан Панов разказва, че на заседанието в понеделник са приети изменения и допълнения на Правилата за провеждане на избор на директор на НИП. Те са предложени от Миглена Тачева. Според Панов правилата създават специални привилегии за нея.

Шефът на ВКС е председател на Управителния съвет на НИП. Той твърди, че измененията водят до автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор, дори и оценката за работата му да е средна. В същото време се избягва конкурсното начало, смята Панов.

"Нарушават се всички принципи, с които трябва да е съобразена процедурата за избор на ръководител на тази институция, ангажирана с обучението на магистратите – равен достъп, публичност и прозрачност", допълва председателят на Върховния съд.

Измененията в правилата регламентират, че процедурата за избор на директор на НИП се открива не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичане на мандата на действащия директор.

Лозан Панов сочи, че проблемът е в новия Раздел ІV "Преизбиране за втори мандат". В него се създава процедура, която изпреварва другата нормална процедура.

"Процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, което се регистрира в деловодството на НИП. Заявлението с приложен към него отчет на директора, се подава до председателя на управителния съвет не по-рано от 5 месеца и не по-късно от 3 месеца преди изтичането на мандата."

След това Управителният съвет приема отчета за дейността на директора и оценява постигнатите резултати за срока на мандата му, като в зависимост от степента на тези резултати оценката е "задоволителна", "добра" или "много добра".

Изменените правила дават възможност при получена оценка най-малко "добра", Управителният съвет да вземе директно решение за преизбиране на директора за още един мандат.

"Единствено ако действащият директор не пожелае да ръководи НИП и през следващите 5 години или ако оценката му е най-ниската – "задоволителна", се открива процедура за избор, в която могат да участват кандидати, различни от директора с изтичащ мандат", казва Панов.

Членове на управителния съвет са Лозан Панов, шефът на ВАС Георги Чолаков, главният прокурор Иван Гешев, двама представители на ВСС, министърът на правосъдието и представител на Софийския университет.

През 2016 година Миглена Тачева успя да спечели оспорваната битка за директорската позиция в НИП срещу тогавашния шеф на института Драгомир Йорданов и бившия правосъден министър Антон Станков.

Преди това Миглена Тачева беше избрана от тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) за правосъден министър на мястото на Георги Петканов. Тя заемаше поста малко над една година. От 2010 година тя бе назначена за изпълнителен директор на "Феста холдинг" на Петя Славова.

Националният институт на правосъдието е една от най-важните институции в правосъдната система. Той организира задължителните първоначални обучения на младшите магистрати, което може да предопредели кариерата на всеки млад съдия, прокурор или следовател.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?