Лозан Панов: Пеевски е еквивалент на Гьобелс

Протестът с агнешки главички пред ВСС беше мафиотски подход, смята шефът на ВКС

Снимка: бТВ

В България действа машина за лъжи, клевети и пропаганда, подобна на министерството на народното просвещение и пропаганда в Нацистка Германия, която се активизира срещу всеки, който разобличава и критикува властта.

Такова сравнение направи председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в събота пред бТВ, коментирайки реакциите на институциите и обществото след скандала около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров със собственика на "Овергаз" и в. "Сега" Сашо Дончев, организирана от функционера на БСП Георги Гергов в офиса му в ЦУМ

"В България ние имаме своето министерство на народното просвещение и пропаганда по Гьобелсов модел, който завоалира и скрива недостатъците на управлението и го прави с парите от джоба на българския данъкоплатец. Това са медиите на Делян Пеевски. Еквивалент на Йозеф Гьобелс за мен е Делян Пеевски", заяви Панов.

Шефът на ВКС добави, че у нас мафията си има държава, като посочи за проявата на маскирани младежи пред ВСС, които носеха одрани агнешки главички в опит да отклонят медийното внимание от обсъждането на ЦУМ-гейт в съвета.

"Страх ме е от бездушието на обществото, което очевидно е свикнало да вижда този странен пърформанс с одраните главички и да не реагира... Очевидно това целеше темата да се измести в друга посока. Не съм се почувствал уплашен, но това, което се случи, беше много грозно, подход тип – мафия. Това показва, че не в държавата има мафия, а мафията си има държава”, заяви Панов.

Според него ЦУМ-гейт така и не е предизвикал никаква институционална реакция или адекватно журналистическо разследване.

"Ние се задоволихме само със самооценката на главния прокурор какво е направил. Той не каза абсолютно нищо, освен че срещата не е била по време на избори. Имаше ли журналисти, които поне тази изпусната реплика да проверят – не, нямаше. Ето защо когато някой говори и разобличава, той е обект и мишена именно на тези медии – медиите на Пеевски", добави върховният съдия.

Попитан каква е връзката между Пеевски и Цацаров, Панов припомни коментара на главния прокурор по време на обсъждането на ЦУМ-гейт във ВСС, че нямало сценаристи, а само изпълнители (тогава Цацаров се обърна към Панов, причислявайки го към изпълнителите на сценария срещу него – бел.ред.). Шефът на ВКС призова медиите да намерят кои са сценаристите и кои – изпълнителите.

"Там ще се намери връзката между главния прокурор и Пеевски и всички останали, които имат отношение", смята Панов.

Според него основната цел на медиите на депутата е да го накарат да мълчи: "Ако спра да говоря, ще съм последния който говори." По този повод председателят на ВКС цитира стих на известния протестантски пастор и противник на нацизма Мартин Нимьолер.

На въпрос как ще реагира, ако Пеевски заяви, че ще го съди за асоциацията с Гьобелс, Панов отговори: "Аз имам много причини да съдя много хора за това, което говорят и пишат мен. Като публична личност съм длъжен да изтърпя дори и това. Стоя зад думите си и смятам, че моделът, който съществува и се възпроизвежда е модел, който сочи на друг вид държава – недемократична."

В края на разговора председателят на ВКС декларира, че няма да подаде оставка, за каквото призовават някои от членовете на Висшия съдебен съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?