Лозан Панов: Политическото въздействие върху съдебната система продължава

Хората интуитивно разбират, че реформата не се е състояла, смята председателят на ВКС

Лозан Панов: Политическото въздействие върху съдебната система продължава

Думата на 2016-та година е "реформа", но с всички нейни нюанси като "проформа" и "квазиреформа". По този начин председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обобщи изминаващата година пред "Дарик“ в събота.

"Когато конституционните промени не се случиха (б.р. - в края на 2015-а) хората интуитивно усетиха, че реформата не се е състояла“ - каза още Панов.

По думите му широката публика трудно вниква в детайли като това как се определят членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и как са разделени колегиите, но спонтанно разбира, че нещата в тази система не вървят и това е най-важният факт. Той припомни, че сегашното правителство е дошло на власт с обещанието на реформи и гласуването на президентските избори е било ясен протестен вот, показващ, че избирателите искат промяна.

“След реформата въздействието на политиката върху съдебната система, за съжаление, продължава", допълни той. 

Председателят на ВКС посочи, че след промените в съдебния състав на съдийската колегия на ВСС, който е от 14 члена, само шестима са магистрати съдии. "Очевидно е, че съдиите нямат мнозинство в органа, който избира председателите на съдилища; който има значение за кариерното израстване на съдиите; който има роля за дисциплинарните производства срещу съдиите. В този смисъл, смятам, че политическото влияние съществува", каза Панов.  

Той каза, че фактите, случили се след тази промяна, са го доказали и даде пример с "онзи прословут есемес" от началото на годината.

Какво куца в конституцията?

Големият брой членове на ВСС, избирани от парламента, е нещо, което "куца в конституцията", коментира още Лозан Панов.

"И това е единият път, който може да се поеме за реформи в конституцията. Но при условие, че преди около година Конституцията е променена, нали разбирате колко трудно е сега отново тази тема да бъде на дневен ред. И отново да се убеждаваме защо политическата квота трябва да бъде по-малка, отколкото професионалната. Аз не съм против политическа квота, защото ние, магистратите, имаме риска да се капсулира една такава система и погледът отвън на системата на експерти, добри професионалисти ще бъде полезен, но политическата квота, да я наречем обществената квота, не би следвало да бъде по-голяма от професионалната", каза той.

Запитан защо е ниско доверието както във ВСС като институция, така и в съдебната система като цяло, Панов отговори: "Причините са много, трудно могат да се систематизират. Но е факт ниското доверие в съдебната система. Причината е и в самите нас, донякъде недобре обясняваме съдебните актове, а това е материя, която е непозната на хората. Но едно е ясно - съдебната система е контролното звено. При една добре работеща съдебна система всичко по-лесно ще се подреди в нашата страна".

“Това не са две каки, а двама магистрати“

Запитан как гледа на записите между бившата вече председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и бившата съдийка от същия съд Румяна Ченалова, Панов отговори: "Гледам достатъчно критично, защото това не са две каки, това не са две дами, които си говорят някъде в магазин за козметика или на пазара. Това са двама магистрати, единият от които ръководи - бивш ръководител - най-големия окръжен съд, а другият - съдия, който пък, както знаете, имаше проблеми с дело, за което дори посланик на чужда държава сигнализира".


Запитан кой е акцентът по отношение на разговорите - това, че са незаконно записани или съдържанието, Панов беше категоричен: "Несъмнено съдържанието. Първо, трябва да се направи една задълбочена проверка. На никого не му се иска това, което прозира от съдържанието, да е истина. Защото, ако съдържанието ни подсказва нещо, то е, че под привидното се крие нещо по-различно, нещо стои под повърхността".

На въпрос как да се осъществи изборът на нов ВСС следващата година, така че да има повече доверие, Панов напомни, че при него за първи път ще се осъществи прекият избор на членовете от магистратската квота. Несъмнено членовете на ВСС трябва да бъдат магистрати с авторитет; хора, за които съдебната система значи много; хора, които имат визия, стратегия; хора, които наистина са достойни да бъдат в този орган, каза Лозан Панов.

В коментар на събитията от последната година по света и осезаемото засилване на националистическите и популистките идеи шефът на ВКС се позова на международно проучване, според което не бедността и липсата на образование или работа са причини за възраждането на подобни движения, а липсата на справедливост.
"Ако някой усеща несправедливост, той няма как вътре в себе си да не се възмути и да търси решение", посочи той.

Споделяне

Още от България