Лозан Панов предложи нов шеф на Гражданската колегия на ВКС

снимка БГНЕС

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да назначи съдия Светла Димитрова като негов заместник и ръководител на Гражданската колегия на институцията.

В края на октомври Пленумът на ВКС одобри предложението на Панов с 67 гласа "за", 9 "против" и 2 "въздържал се". Съдия Светла Димитрова има 38 години юридически стаж изцяло в органите на съдебна власт. Тя започва кариерата си като младши съдия в Окръжен съд – Ловеч, после е съдия в Тетевен. Кариерата ѝ в София започва в Софийския районен съд, минава през Софийския градски съд, Софийския апелативен съд, а през последните 11 години е съдия във ВКС.

От една година съдия Димитрова е председател на Трето гражданско отделение на ВКС.

В момента ръководител на Гражданската колегия на ВКС е съдия Красимир Влахов. Смяната на съдия Влахов протече при тежък скандал с Лозан Панов, който изненадващо поиска Влахов да си подаде оставката. Съдията отказа, защото той бе назначен на тази позиция с подкрепата на своите колеги от ВКС, а и позицията му не е ограничена от определен мандат.

В мотивите за смяната в ръководството Лозан Панов посочва, че съдия Влахов заема този пост от 2012 г., а преди това е бил председател на Софийския районен съд в периода 2008 – 2012 г., т. е. от девет години заема ръководни длъжности в съдебната система.

"Намирам, че пет години и половина са достатъчно дълъг период за един заместник на административния ръководител (във ВКС) и ръководител на Гражданската колегия, какъвто е съдия Влахов, да приложи на практика възгледите си за управлението на Колегията в рамките на законово определената му компетентност", пише Лозан Панов в мотивите си до Висшия съдебен съвет.

В предложението си Панов подчертава, че заместник-председателят е ключовото свързващо звено между председателя и Колегията и по дефиниция е необходима "една добра синергия между тях".

"В съвместната ни работа имаше моменти, в които тази връзка дори се късаше и в крайна сметка след един задълбочен анализ на казусите в работата ни установих, че има проблем в разбирането на двама ни за прилагането на принципа на екипност, който изисква взаимно доверие и поемането на отговорност", пише шефът на ВКС.

Споделяне

Още от България