Лозан Панов се съди със Сметната палата заради глоба от 1000 лева

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е глобен с 1000 лева от Сметната палата заради неизпълнение на законовото изискване за двойно деклариране на имущественото му състояние за 2016 г. Шефът на съда е обжалвал постановлението за глобата пред Софийския районен съд, съобщава сайтът "Правен свят".

През август стана ясно, че Националната агенция за приходите (НАП) и ДАНС проверяват Панов, след като той подаде имуществената си декларация само пред съдебния инспекторат. От началото на 2016 г. всички магистрати подават декларациите си само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, но това не се отнася за членовете на ВСС, които трябва да се отчитат и пред Сметната палата.

Още при установяването на пропуска беше ясно, че Лозан Панов задължително ще бъде предаден на НАП за данъчна проверка, а също и на ДАНС, както е по закон.

В началото на януари главният прокурор Сотир Цацаров бе глобен с 300 лв. заради неподадена в срок имотна декларация пред съдебния инспекторат. Шефът на държавното обвинение пропусна срока за подаване на декларациите, който изтече на 15 май.

По закон магистратите, които не подадат в срок декларациите си, се наказват с глоба от 300 до 3000 лв., а когато нарушението е повторно - глобата е от 600 до 6000 лв.

Размерът на глобата се определя от главния съдебен инспектор Теодора Точкова. На Цацаров е наложена минималната санкция, а той не е обжалвал постановлението. Още 9 магистрати не са атакували в съда наказанията си за неподадена декларация и те вече са в сила. И останалите са глобени с 300 или 400 лв.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?