Лозан Панов се защитава лично по делото за наложената глоба от 1000 лв

снимка БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се яви лично в четвъртък пред Софийския районен съд, за да пледира срещу глобата от 1000 лв., наложена му от Сметната палата през миналата година. Глобата бе наложена, защото Панов подаде имуществена декларация пред съдебния инспекторат, но не и пред Сметната палата.

Сметната палата твърди, че шефът на ВКС е бил длъжен да подава декларация на две места. Проблемът е, че на 12 януари миналата година Сметната палата обяви на сайта си, че за всички магистрати, включително за шефа на ВКС, отпада задължението да подават декларации в Сметната палата. През юни обаче съобщи, че Панов е длъжен да подаде декларация, тъй като е член и на Висшия съдебен съвет. След това го глобиха с 1000 лв, защото не я е подал, а след това Панов мина и задължителна проверка от ДАНС.

Шефът на ВКС реши да обжалва глобата и се яви лично пред съда без адвоката си.

Съдията Ангел Павлов обясни преди делото, че няма да снема самоличността му, защото Панов е публично известна личност. На върховния съдия бе спестено и разясняване на правата в съдебния процес с аргумента, че той си ги знае.

Макар и глобата на Панов да беше наложена от Сметната палата и неин представител да беше призован за делото вчера, в съда се яви юрисконсултка от комисията "Антикорупция". Причината е, че отделът на Сметната палата, който се занимава с имотните декларации, премина в антикорупционната комисия.

Лозан Панов каза, че няма пречка в делото да участва представител на тази комисия, но само Сметната палата може да пледира по делото, защото все още съществува. Поради това юрисконсултката трябваше да напусне банката и остана сред публиката в залата.

Присъстващите в залата можеха да чуят как юрисконсултката обсъжда с други от публиката светските новини, включително тоалетите на първите дами от срещата на НАТО, както и дали Лозан Панов има брачна халка.

Пред съда Панов обясни, че редовно е подавал имотните си декларации пред Сметната палата и напомни за януарското съобщение, че магистратите подават документите само пред съдебния инспекторат. Според него той е бил санкциониран неправило, а Сметната палата е упражнила властта си превратно. Шефът на ВКС каза, че той е подал много по-подробна декларация на съдебния инспекторат и така целта на закона реално е била изпълнена. В същото време обаче Сметната палата е накърнила репутацията му с наложената глоба.

Съдия Ангел Павлов прие делото за изяснено и трябва да излезе с решение до месец.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?