Лозан Панов след среща с Радев: Прокуратурата е показала, че обслужва управляващите

Лозан Панов след среща с Радев: Прокуратурата е показала, че обслужва управляващите

Прокуратурата ясно е показа, че обслужва управляващите, каза във вторник председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов след срещата си с президента Румен Радев. Разговорът между двамата бе посветен на предстоящата процедурата по избор на нов главен прокурор.

Пред президента Лозан Панов за пореден път се е обявил за намаляване властта на ръководителя на държавното обвинение.

"Липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България", каза Панов. Той обясни, че е подновил предложението си за промени в конституцията за мястото на прокуратурата в съдебната система и за правомощията на главния прокурор.

По думите на Панов коментира, един от акцентите на срещата с Радев е бил, че главният прокурор в България има правомощията да повдига обвинения на когото си поиска, когато си поиска и за каквото си поиска.

"Tемата как ще се проведе изборът за нов главен прокурор е почти предопределена", каза Лозан Панов. Той припомни за едно изказване на премиера Бойко Борисов отпреди четири години.

"Ако си спомняте едно обещание на премиера Борисов, че реформа на прокуратурата ще има след Цацаров - нека да видим дали наистина това ще се случи", каза председателят на Върховния съд.

По думите му срещите с президента са навременни, тъй като изборът на главен прокурор е тема номер 1 на съдебната система за 2019 г. и колкото по-рано се дебатира, толкова по-ясни ще бъдат критериите и профилът за избор на правоприемника на Цацаров.

Преди ден президентът се срещна по темата с главния прокурор Сотир Цацаров. След срещата Цацаров критикува държавния глава за започнатите консултации с аргумента, че процесът е бил стартиран "прибързано". Главният прокурор мисли, че консултациите могат да се разтълкуват като оказване на натиск върху Висшия съдебен съвет преди началото на процедурата.

Сотир Цацаров е на позиция, че ако има намаляване на властта на главния прокурор, то това не бива да се случва по време на неговия мандат.

В края на миналата седмица Румен Радев обяви, че ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Първата от тези срещи бе със сегашния главен прокурор. Втората бе с Лозан Панов, Предстои и среща с председателя на ВАС Георги Чолаков.

Седемгодишният мандат на Цацаров изтича през януари следващата година.

Очаква се срещите да продължат в рамките на следващите два месеца, а целта е да се проучат обществените очаквания към следващия главен прокурор, обясниха от президентството. Процедурата за избор на нов главен прокурор може да започне най-рано в средата на юли. Най-късната възможност за Висшия съдебен съвет да открие процедурата е в началото на септември.

Кандидати могат да предлагат министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номинираните трябва да представят концепция за работата си и биват изслушвани от съвета.

Изборът ще се проведе в Пленума на ВСС, където членуват и представителите на съдийската

гилдия. За да бъде избран един кандидат, той трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета. Избраният трябва да бъде назначен с указ от президента, който има право и да откаже да подпише, което връща процедурата във ВСС.

Неофициално като кандидати за главен прокурор са били спрягани шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, зам.-главният прокурор Иван Гешев и шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев

Споделяне

Още по темата

Още от България