Лозан Панов: Статуквото е против съдебната реформа

Ако политиците не желаят промяна, то обществото я иска

Лозан Панов: Статуквото е против съдебната реформа

"Статуквото е против подготвяната съдебна реформа". Това заяви в петък вечер пред БНТ ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той не даде конкретен отговор на въпроса кого визира под "статукво".

Панов уточни, че не е нормално диалогът по предлаганата съдебна реформа да се води чрез взаимни нападки. "Нашият манталитет, балкански, е свикнал като говорим за нещо да стигаме до персонални обиди. Тук става въпрос да се реформира съдебната система. Промените не се гласуваха с мнозинство, както трябваше. За мен имаше дебат, той обаче не беше чут, защото диалогът тръгна в друга посока", заяви той.

На запитване как се стигна до битката между главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Христо Иванов, Панов отговори, че смята, че някой трябва да понесе отговорност, ако и този път пропуснем шанса за реформа.

"Заради това, че съдебната система се е провалила хората се насочват към определени личности. Когато една съдебна реформа не се осъществи, влияе и на политиката", допълни още Панов.

На въпрос на чия страна е по този казус, Панов посочи, че е на страната на съдийската общност, която подкрепя предложеното от правосъдния министър разделяне на ВСС на две колегии.

Панов посочи, че много скандали идват тъкмо от тази институция, която е важен орган и също - от много грешни назначения.

"Обектът на промяната, самите съдии, искат тази промяна в съдебната система. Разделянето на ВСС е действие и съдиите го искат. Ето защо подкрепям конституционните проблеми", обяви председателят на ВКС.

"Моето място и моята цел е да се боря за независимостта на съдиите. Самата реформа не е самоцел, но един съдия, за да е независим, органът, който взима решенията, трябва да е с преобладаващо присъствие на магистрати и съдии", допълни още той.

С разделянето на ВСС, прокуратурата не отива в изпълнителната власт. Използва се предтекст за неизпълняване на реформата, обясни Панов.

"Не трябва като дете да очакваме някой да ни помогне, а да разчитаме на себе си. На ход са самите политици, една реформа се прави и от трите власти. Ако сега се пропилее този шанс от политиците, значи трябва да се поеме отговорност, защото това означава, че на някой му е удобно сегашното положение. Ако политиците не желаят реформата, то обществото я желае", заяви още Панов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?