Лозан Панов влиза в съдебна битка за наказанието на съдия Ушев

Лозан Панов влиза в съдебна битка за наказанието на съдия Ушев

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е обжалвал пред Върховния административен съд отказа да бъде наказан дисциплинарно шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев. Според Панов той трябва да бъде наказан заради действията му по делото за ареста на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева.

Проверка на ВКС установи, че Ушев е ходил в кабинета на съдия Иво Хинов, който гледа процеса за подкуп, и е искал от него материалите да се изпратят възможно най-бързо на втората инстанция. Благодарение на бързата му реакция Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха върнати в ареста само часове след освобождаването им от Хинов.

Огън по всички фронтове

Арестът на Иванчева и Петрова доведе до сериозен сблъсък на Панов със специализираните съд и прокуратура. В края на миналата година той разпореди на трима съдии от ВКС да проверят как се е движело делото за задържането им между инстанциите.

С безпрецедентно предложение до Ушев трима прокурори поискаха материалите да не се дават на върховните съдии, докато няма окончателно произнасяне по ареста. Делото все пак бе дадено, но след това съдии от апелативния спецсъд изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет със съмнения, че Панов е нарушил независимостта им с разпореждането на проверката.

Това писмо даде основание за проверка от инспектората на съвета срещу шефа на ВКС. Последствията от нея може да са много сериозни – ако инспекторите решат, че Панов се е намесил в работата на съдиите, може да се стигне дори до неговото отстраняване от поста. Очаква се резултатите от проверката да бъдат оповестени около 20 март.

Някои са виновни, други - не

Едновременно с решението шефът на ВКС да бъде проверяван от инспектори, ВСС реши, че Ушев не е извършил никакво нарушение, искайки от съдия Хинов делото да се администрира бързо. На практика с това решение съветът даде картбланш за натиск от началници върху редовите съдии. "За" наказание на Ушев гласува само един от общо 10 членове на съдийската колегия в съвета. Самият Панов не участва в гласуването.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?