Лозан Панов за развитите болтове: Не се страхувам, но не съм безразсъден

"Споделянето на идеи не е политика", отговори той на критиките на главния прокурор

Лозан Панов, сн: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов каза в четвъртък, че не се страхува заради инцидента с болтове на гумите на използвания от него служебен автомобил на Национална служба "Охрана", но не смята да бъде и безразсъден. Той отказа да говори за установеното при проверката на колата, защото тече проверка на прокуратурата.

Шефът на ВКС обясни, че инцидентът е станал по време на негово пътуване за командировка до Берковица.

"Тръгнахме с шофьора, чухме някакъв шум. След което аз участвах при встъпването на председателя на Районния съд – Берковица. След това на връщане шумът се засили и се установи, че липсват два болта и всички останали са разхлабени до много сериозна степен", разказа той.

Шофьорът веднага се е обадил в НСО, а Панов е написал писмо до директора на службата. Върховният съдия не знае дали колата е била оставяна някъде без надзор.

"С този шофьор от самото начало на мандата ми е човекът, който управлява автомобила на НСО, и аз не съм го виждал да оставя колата без надзор, без поглед върху нея. Надявам се да стане ясно какво се е случило. Нека да изчакаме разследващите органи", добави той.

Споделянето на идеи не е политика

Шефът на ВКС отхвърли обвиненията, отправени срещу него от главния прокурор, мнозинството във Висшия съдебен съвет и депутати от ГЕРБ, че говори политически.

Последният повод за тези обвинения бе изказването на Лозан Панов след срещата му с президента. Тогава той призова за свикване на Велико Народно събрание и промени в конституцията, с които прокуратурата да се извади от съдебната власт.

"Многократно вече се говори за политика. Не виждам основания за това, споделянето на идеи не е политика. защото в България, във всяка демократична държава, всеки може да сподели идеи", каза Панов и отново припомни, че темата за реформа в държавното обвинение се заобикаля от Народното събрание.

"А питал ли е Цацаров прокурорите, когато е искал да отиде в ЦУМ"

Преди ден Сотир Цацаров остро разкритикува искането на Панов и с твърдението, че съдиите също биха били против изваждането на прокуратурата, ако някой ги пита.

"Когато този дебат бъде проведен, всеки ще има възможност да каже своята позиция. Странен ми е подобен подход, защото дали той (Цацаров-б.р.) е питал към прокурорите, когато е искал да отиде в ЦУМ", отговори Панов.

Става дума за частната среща на главния прокурор с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на политика от БСП Георги Гергов в ЦУМ, за която Панов безуспешно настоява да има независима проверка, но институциите са пас.

Шефът на ВКС напомни, че през годините са правени много промени в конституцията, свързани със съдебната система, но винаги темата за контрол над главния прокурор е била заобикаляна, а тя, според него, е важна и затова дебат трябва да има.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?