Лозан Панов за "Цацаров – Дончев": Мълчанието на агнетата не трябва се случва във ВСС

"Каките спряха да разговарят, но батковците започнаха да се срещат"

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова колегите си от Висшия съдебен съвет (ВСС) да не си затварят очите и да проверят всички детайли около скандалната среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, организирана от Георги Гергов.

Той коментира преди заседанието на Съдийската колегия, че "мълчанието на агнетата не трябва да се случва" във ВСС по тази тема.

Както е известно, шефът на ВКС е сред шестимата членове на съвета, подписали предложение скандалът "Цацаров – Дончев" да бъде обсъден на заседанието на Пленума в четвъртък.

"Има няколко факта. Първи безспорен факт е, че има среща между двама бизнесмени и главния прокурор. Втори безспорен факт – инициативата е направена от единия бизнесмен и е в неговия офис. Трети факт – това се случва в момент, когато се провеждат избори – седмица преди края на тези избори. И още един факт – единият бизнесмен, който е инициатор и е направил осъществяването на тази среща възможно, е член на Изпълнителното бюро на политическа партия. Оттук нататък спорните обстоятелства и моменти са: кой какво е говорил, за какво са си приказвали, какво са си разменили помежду си, кой как е възприел думите на единия, на втория, на третия", коментира Панов пред журналисти.

Той изрази мнение, че ВСС трябва да изслуша Цацаров, а не да "замита" скандала, както се е случвало с други теми в миналото, визирайки записите на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова с адвокат Момчил Мондешки, добили популярност като аферата "Яневагейт".

"Разбирам, че има достатъчно съмнения какво ще направи ВСС – дали той ще бъде обективен и безпристрастен в решаването, а първо дори – в допускането изобщо на една такава точка за разглеждане", каза Панов, добавяйки иронично, че "каките спряха да разговарят, но за сметка на това батковците и братковците започнаха да се срещат".

Според него засега единствената навременна и адекватна реакция по казуса е на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска и в крайна сметка получи оставката на Георги Гергов, като член на Изпълнителното бюро на партията. По думите му обаче "оставката е политически акт, трябва да има действие и от ВСС, мълчанието на агнетата не трябва да се случва".

Панов не пожела да прогнозира дали Пленумът на ВСС ще се занимае със скандала в четвъртък, но припомни, че неотдавна единадесет членове на съвета, сред които и самият Цацаров, поискаха обяснения от Калин Калпакчиев заради снимки с него, бившия правосъден министър Христо Иванов и съдия Мирослава Тодорова.

"Да видим каква ще е реакцията сега", заключи председателят на Върховния касационен съд във вторник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?