Лозенец получава 746 хил. лв. за по-чисто море

Лозенец получава 746 хил. лв. за по-чисто море

Община Царево ще получи 746 хил. лв. за изграждане на задържателен резервоар на пречиствателната станция в Лозенец, което ще доведе до повишаване чистотата на морето през предстоящия летен сезон, съобщи екоминистърът Ивелина Василева в Бургас след среща с кметовете от областта. Парите се отпускат от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООC).

Финансираният проект на община Царево предвижда резервоарът да поема допълнително формираните отпадъчни води и те да влизат за преработка в пречиствателната станция през нощта, когато натоварването е по-малко. Така ще бъде прекратено изливането им в морето.

Кметът на Царево Георги Лапчев обеща проектът да е изпълнен до старта на новия летен сезон. Той напомни, че общината работи и по проект за разширяване на пречиствателната станция на курортното селище.

На срещата с кметовете от региона Василева представи възможностите за кандидатстване с проекти по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020, ПУДООС и Националния доверителен екофонд.

Министърът съобщи, че в област Бургас са изпълнени 26 проекта по ОПОС 2007-2013 за общо 460 млн. лв.

Споделяне

Още от България