Лубиц е бил лекуван заради "склонност към самоубийство"

Това се е случило преди да стане пилот, но наскоро не е имал такива диагнози

Лубиц

Помощник-пилотът, за който се смята, че умишлено е разбил самолета на "Джърмануингс" във френските Алпи, в миналото е преминал лечение заради "склонност към самоубийство", но то е било преди да придобие лиценз за пилот, съобщи германската прокуратура в понеделник. След лечението Лубиц не е проявявал подобно поведение, нито агресия, допълват от обвинението.

Разследващите в Дюселдорф казаха, че до този момент не са разкрили никакви улики към конкретен мотив за действията на 27-годишния Андреас Лубиц. Според разширофраваните записи от черната кутия на самолета, Лубиц съзнателно го е разбил в планината, отнемайки своя живот, както и живота на останалите 149 души на борда, след като е заключил вратата на пилотската кабина и не е пуснал капитанът на полета да влезе обратно.

Лубиц е минал през психотерапия "с медицинска бележка за самоубийствени наклонности" в продължение на няколко години преди да стане пилот на самолет. "В последвалия период и доскоро е имало други консултации с лекари и болнични отпуски без диагноза за самоубийствени наклонности или агресия към трети лица", обясни говорителят на прокуратурата в Дюселдорф, където е живеел Лубиц и където бе крайната дестинация на разбилия се Еърбъс А320.


Той уточни, че въз основа на медицинските документи и свидетелски показания на хора, които Любиц познавал, все още няма установени данни, че той е казал на някого за плановете си. Пилотът не е оставил и предсмъртно писмо.

Според прокуратурата няма установени в личната или професионалната среда обстоятелства, които да докажат евентуален мотив.

Медицинските файлове не показват никакво "органично разстройство".

Конкретни дати не бяха посочени. Лубиц започва обучението си в "Луфтханза" през 2008 г. и придобива лиценз за пилот през 2013 г.

Според някои медийни публикации Лубиц е имал проблеми със зрението, вероятно отлепена ретина. Прокурор Кумпа каза, че не е документиран какъвто и да проблем със зрението на Лубиц, който би причинил "органично заболяване".


Появиха се и много медийни спекулации за преживяна от Лубиц лична драма заради това, че приятелката му го изоставила. Според таблоида "Билд" дългогодишната му приятелка била бременна, а негова бивша приятелка сподели как миналата година той ѝ казвал, че ще направи нещо, заради което целият свят ще научи името му и ще го помни, както и че това нещо ще промени системата.

Според в. "Билд ам зонтаг" пък в жилището му били намерени лекарства на маниакална депресия и големи количества приспивателни.

В понеделник германската болница, в която с неназовано заболяване е бил Лубиц, предаде медицинския картон на прокурорите в град Дюселдорф, съобщи говорителка на клиниката, цитирана от ДПА.


Дюселдорфската университетска болница отказа да разкрие от какво е бил болен Лубиц, като само уточни че не е депресия.

Той е влизал три пъти в здравното заведение за диагностични прегледи от февруари, за последен път - на 10 март.


Според прокурорите вероятността Лубиц да се е борил с психологически проблеми остава главна хипотеза за възможните му мотиви.

Миналия петък при претърсване на жилището му в Дюселдорф прокурорите откриха медицински бележки, които го освобождават от работа за деня на полета – 24 март.

Разкритието че Лубиц е скрил заболяване от авиокомпанията, дъщерна фирма на "Луфтханза", стана причина да бъдат поискани поправки в германското законодателство за лекарската тайна.

"Пилотите би трябвало да бъдат задължени да се консултират с лекари, назначени от работодателя им", заяви Дирк Фишер, висш представител на християндемократите в парламентарната комисия по въпросите на транспорта, цитиран от в. "Райнише пост".

"Тези лекари би трябвало да бъдат освободени от задължението да спазват лекарската тайна по отношение на работодателя и германската агенция за авиационна сигурност", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?