Лучано не иска да е културен министър

Спортният министър Васил Иванов-Лучано бил запознат с идеята на актьора-депутат Коста Цонев да се слеят министерствата на културата и спорта. Народният представител от НДСВ предлага да се закрие министерството на културата и да се създаде министерство на младежта, културата и спорта.

Предложението на актьора Коста Цонев цели отстраняване на Абрашев от министерския пост, коментираха източници от НДСВ. Цонев лично е повеждал не една атаки срещу културния шеф.

След заседанието на Министерския съвет Васил Иванов-Лучано каза, че предложението на Коста Цонев не било обсъждано в правителството.

Преди днешното заседание министърът на културата Божидар Абрашев обменил мисли със спортния си колега по този въпрос, стана ясно от думите на Лучано. Абрашев не изглеждал притеснен от идеята на Цонев.

Дейците на културата трябва да имат свое министерство, смята още спортният шеф. Според него Коста Цонев имал предвид Гърция, където "министерството е структурирано точно така, но това е работа на премиера", допълни Лучано.

Споделял съм тази идея на най-високо равнище и като китайска капка я отстоявам, каза обаче вчера народният представител от НДСВ. Той мотивира решението си с притеснение по децата, които са обездвижени пред компютрите, лишени от игри на открито и досег с природата, който допринасял за физическото и духовното развитие.

Повечето министри обаче не бяха информирани за идеята на депутата.

Не знам за подобно предложение, лаконично отговори здравният министър Божидар Финков. За съществуването на идеята не бяха чували още министърът на енергетика Милко Ковачев, на околната среда Долорес Арсенова и на евроинтеграцията Меглена Кунева.

Запитан какво мисли по предложението на актьора, министърът на отбраната Николай Свинаров, отговори, че е по добре да се слеят Министерството на отбраната, МВР и външно министерство.

Не съм най-големия експерт нито по култура, нито по спорт, каза пък транспортният шеф Пламен Петров.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?