Лучано няма шансове за кмет, според социолози

Кандидатурата на спортния министър Васил Иванов за кмет на София е удачна за НДСВ, но той едва ли има големи шансове да стигне до втори тур, въпреки че притежава добри качества, коментират социолози. Според тях по-вероятно е Васил Иванов да вземе гласове от кандидата на "Гергьовден", отколкото от кандидата на СДС Надежда Михайлова. Ако НДСВ беше номинирало главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, той би имал по-големи шансове заради високия си рейтинг, прогнозират социолозите, цитирани от БТА.

По-вероятно е Васил Иванов да остане извън първата тройка при надпреварата за кмет на столицата, коментира Станислав Стоянов от "Алфа рисърч". Според него е рисковано да се правят прогнози, ако има втори тур кои кандидати ще стигнат до него - това зависи от избирателната активност.

При висока избирателна активност над 38-40 процента, ако електоратът се насочи към някой от двамата кандидати, сочени като фаворити - Надежда Михайлова или Стефан Софиянски, има голяма вероятност един от тях да спечели още на първия тур, смята Стоянов. Колкото и двамата да твърдят, че основният им опонент ще е кандидатът на БСП, реално те делят електорат, посочи социологът. Ако този електорат се ориентира твърдо или към Софиянски, или към Михайлова, при висока активност, вероятно е някой от тях двамата да успее да спечели още на първия тур, добави той.

Ако активността е по-ниска, най-вероятно е да има втори тур, и тогава ще зависи към кого от двамата ще се ориентира този електорат и кой ще отиде на втори тур, посочи Стоянов. По-малко вероятно е и двамата да отидат на втори тур, по-скоро един от тях ще се яви на втори тур заедно с кандидата на левицата Стоян Александров, смята социологът. Според него, ако има съвсем ниска активност - под 25 процента, има шанс Стоян Александров да спечели още на първия тур. Това е възможно, ако електоратът се демобилизира или реши да изчака какво ще се случи на първия тур, смята той.

Петър Живков от МБМД посочи, че през периода, откакто се спряга кандидатурата на Васил Иванов, изследванията показват, че той може да събере от 2 до 4 на сто подкрепа сред столичани. Резултатът ще зависи от процента на участие в изборите - ако е по-малък, Иванов ще вземе повече проценти, коментира той. Според него основен конкурент на Васил Иванов се очертава кандидатът на Гергьовден, БЗНС-НС и Демократическата партия - Любен Дилов-син.

Васил Иванов може би е най-удачната кандидатура за НДСВ, партията нямаше лансирана фигура в публичното пространство, с която избирателите да са свикнали, коментира Петър Живков. Според него, ако за кмет на столицата се бе кандидатирал Бойко Борисов, би постигнал по-значителен резултат, защото неговият рейтинг е по-висок сред столичани.

Засега единият участник на втори тур се очертава Стефан Софиянски, за второто място се борят Надежда Михайлова и Стоян Александров, смята социологът. Васил Иванов доста трудно би могъл да стигне до втори тур - като се има предвид като цяло подкрепата за НДСВ в столицата, той трудно би могъл да я надхвърли, независимо, че притежава добри качества, добави той.

Стоян Михайлов от "Ноема" смята, че издигането на кандидатурата на Лучано е опит на НДСВ да реши вътрешнопартийни проблеми, каквото е според него и издигането на Надежда Михайлова за СДС. Васил Иванов е добра кандидатура, но няма много големи шансове да стигне до втори тур, е мнението на Михайлов. Той също смята, че ако Бойко Борисов беше станал кандидат за кмет на София, би имал по-големи шансове за победа заради високия си рейтинг.

Васил Иванов ще вземе гласове по-скоро от "Гергьовден", отколкото от кандидата на СДС Надежда Михайлова, прогнозира Стоян Михайлов. Според него битката в София ще бъде основно между Стефан Софиянски и Надежда Михайлова.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?