Лучано обсъжда скандала "Славков" със сменения заради корупцията в МОК Самаранч

Ден след пристигането си в Атина, българският спортен министър се срещна с бившия президент на МОК Хуан Антонио Самаранч. Това бе една от първите срещи на Васил Иванов - Лучано в олимпийското градче, дни преди старта на поредните олимпийски игри.

В разгара на скандала с Иван Славков, изобличен в съгласие за подкуп от ББС и светкавично отстранен от МОК, Васил Иванов - Лучано избра да разговаря първо с бившия президент на Международната олимпийска организация, сменен от поста след предишния сериозен корупционен скандал в спортната организация заради олимпиадата в Солтлейк сити.

Дарик радио съобщи, че до края на седмицата Лучано ще се срещне и с настоящия президент на МОК Жак Рох, който не скри гнева си от поредния корупционен скандал. В събота Рох лично обяви решението на комисията по етика на МОК за отстраняването на Славков от олимпийския комитет, засега временно.

Авторите на разкритията от ББС вече коментираха, че уличеният от тях Иван Славков е протеже на испанеца Самаранч. Те определиха сегашният почетен президент на МОК като един от основните виновници за превръщането на олимпийската организация в среда за корупция.

Самият Славков, на който МОК забрани да присъства на игрите в Атина, в неделя не посмя да изпрати нашата спортна делегация. В понеделник обаче той поздрави спортистите задочно, чрез официално обръщение.

"Въпреки проблемите, които имам в момента, аз от все сърце желая успех и съм уверен в успешното представяне на всички вас на олимпийските игри", се казва в обръщението, изчетено на церемонията при издигането на българския национален флаг в олимпийското градче в Атина.

Пред радио "Нова Европа" зам.министърът на младежта и спорта Феим Чаушев заяви очакванията на спортното ведомство България да спечели от Олимпиадата в Атина 13 - 14 медала, от които поне 4 - 5 златни. По думите му, целта на спортното министерство е страната да влезе в първата десетка на класацията по медали.

В Атина шефът му Васил Иванов - Лучано обяви очакването си българите да се радват още на 14 и 15 август, непосредствено след откриването на олимпиадата. През първите два дни ще се проведе турнирът по спортна стрелба, в който ще участват двукратния олимпийски шампион Таньо Киряков и олимпийската шампионка Мария Гроздева.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?