Луфтханза е близо до държавната спасителна помощ от 9 милиарда евро

Луфтханза е близо до държавната спасителна помощ от 9 милиарда евро

Луфтханза е в напреднал етап на преговорите за 9 милиарда евро (9,9 милиарда долара) правителствена помощ, като германската държава ще придобие 20-процентен дял в авиопревозвача, предаде Ройтерс.

Държавите по света взимат спешни мерки за спасяването на авиосектора, който пострада изключително тежко от пандемията от коронавирус.

Луфтханза съобщи днес, че споразумението предвижда правителството да получи две места в надзорния съвет, но ще упражнява правата си на глас в изключителни случаи, като например да се защити компанията от придобиване.

Луфтханза преговаря с Берлин от седмици за помощ, която да подкрепи авиопревозвача при очаквания продължителен спад на пътуванията. Двете страни обаче спорят колко контрол да получи правителството в замяна на помощта.

Източници, участващи в преговорите, казаха, че правителственият икономически фонд за стабилизиране все още не е направил окончателно предложение, но ще го направи днес.

Планът включва заем от 3 милиарда евро от германската държавна банка за развитие (KfW) и конвертируеми облигации, които могат да бъдат заменени за допълнителен дял от 5 процента плюс една акция в случай на предложение да придобиване от трета страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?