"Луфтханза" купува повечето поделения на фалиралата "Еър Берлин"

"Луфтханза" купува повечето поделения на фалиралата "Еър Берлин"

Най-голямата немска авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) сключи договор за придобиването на по-голямата част от подразделенията на фалиралата "Еър Берлин" (Air Berlin), съобщи агенция ДПА, цитирайки шефа на концерна Карстен Шпор.

Преговорите между двата авиопревозвача продължиха около три седмици. Разговори за закупуване на части от авиокомпанията са водени с различни купувачи, включително и с "ИйзиДжет" (EasyJet )

В публикувано по-рано в четвъртък интервю на Шпор за вестник "Райнише" той съобщава, че "Луфтханза" планира да купи от "Еър Берлин" 81 самолета и да трудоустрои около 3 хил. служители. "за това са предвидени 1.5 млрд. евро", заяви шефът на "Луфтханза".

Превозвачът бил готов също така "на справедлива цена" да извози пътниците на "Еър Берлин" които заради банкрута ѝ не са успели да извършат полетите си.

На 15 август вторият по големина авиопревозвач в Германия – Еър Берлин", обяви, че влиза в процедура по несъстоятелност заради това, че най-големият му акционер – "Етихад", реши да прекрати финансовата си подкрепа за компанията. За да обезпечи работата на "Еър Берлин" в отпускарския сезон, германското правителство му отпусна кредит от 150 млн. евро.

Думите на Кпор предизвикаха повишаване на акциите на "Луфтханза" с 3 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?