“Луфтханза“ пуска интернет за трансконтиненталните си полети

Немската авиокомпания “Луфтханза“ ще предостави на пътуващите по дългите междуконтинантални полети възможността за достъп до интернет, съобщи ДПА в понеделник.

За целта превозвачът сключи същия ден договор с компанията “Панасоник Авионикс Корпорейшън“, която на този етап е единственият провайдър, осигуряваш интернет над океана.

В следващата година се предвижда 50 самолета на “Луфтханза“, обслужващи трансконтинентални рейсове, да бъдат оборудвани с необходимата техника за осигуряването на широколентов интернет. През първата половина на следващата година ще се извърши тестът на системата, а пасажерите ще могат да се възползват от услугата през втората половина на 2010 г.

Още не е решено по колко ще плащат пътниците за ползването на интернет на борда, но по някои данни това ще им струва 10 долара на час. Ако проектът се окаже успешен, то след междуконтиненталните полети с достъп до глобалната мрежа ще се сдобият и самолетите, обслужващи близки и средни дестинации.

Широколентовият интернет се осигурява на борда на самолетите от спътник. Подобен проект започна да осъществява за самолетите си авиоконцернът “Боинг“ и дори 69 машини на “Луфтахназ“ бяха оборудвани от американската компания, но в края на 2006 г. проектът бе прекратен по икономически съображения. Данните на “Луфтханза“ от онова време са за 30 хил. потребители на интернет месечно на борда на самолетите ѝ.

Споделяне

Още от Бизнес