“Луфтханза” разширява инвестициите си в България

“Луфтханза” разширява инвестициите си в България

“Луфтханза Техник” ще разшири инвестициите си у нас. Това е било договорено по време на визитата на министъра на транспорта Ивайло Московски в централата на компанията в Хамбург., съобщиха от транспортното министерство.

“Луфтханза Техник” планира да съсредоточи голяма част от дейността си за Европа в нашата страна. Очаква се общия брой на заетите в дъщерната фирма на летище “София” да надхвърли 800 души в следващите месеци, а инвестициите ще бъдат насочени към нова техника и разширяване на ремонтните халета.

“Основна цел за нашето правителство е да създаваме условия, за да могат инвеститори от такъв мащаб да изберат нашата страна”, е казал министър Московски. По думите му той ще съдейства за задълбочаването на тези връзки и се надява компанията да продължи да разширява дейността си в България, защото е пример за сериозен инвеститор.

От “Луфтханза” са посочили, че са впечатлени от високо подготвените специалисти, с които разполага нашата страна и доброто сътрудничество с Техническия университет в София и Пловдив.

“Това, което “Луфтханза Техник” постигна в България през последните 5 години е наистина впечатляващо. Направени инвестиции от над 40 милиона евро, създадени над 600 работни места и обособяването му сред най-мащабните и модерни съоръжения в Европа”, посочи министър Московски. Представителите на немската компания заявиха, че част от тези резултати се дължат на политическата стабилност и икономическата сигурност, която има България през последните години.

По време на визитата си министър Ивайло Московски е имал срещи със старши вицепрезидента на въздухоплавателни средства Зьорен Щарк и главения изпълнителен директор – продукти, услуги и ИТ сектор Томас Щюгер.

“Луфтханза Техник” е сред водещите компании в поддръжката, възстановяването и капиталните ремонти на самолети. Във фирмата работят над 26 000 работници. Приходите ѝ за 2012 г. възлизат на повече от 4.1 млрд евро.

У нас компанията е инвестирала над 40 млн. евро за развитие на своята ремонтно-техническа база на летище “София”. През последните две години тя добави към своите 2 високо-технологични линии за обслужване на самолети още 3. Разширението на съоръжението на летището позволява обслужването на 6 самолета едновременно и реализирането на 60 тежки ремонта на година.

В резултат на постиженията на съоръжението в София “Луфтханза Техник” взе решение за базиране централите на повечето стратегически отдели именно в България.

Споделяне

Още от Бизнес