"Луфтханза" се слива с Aвстрийските авиолинии

Европейската комисия (ЕК) ще разреши на германския авиопревозвач Луфтханза" (Lufthansa) да придобие Австрийските авиолинии (Austrian Airlines - AUA). Това стана ясно след решение на еврокомисаря по конкуренцията Нийл Крьос, според което сделката ще може да бъде осъществена.

По този начин Крьос одобри направените от "Луфтханза" промени в споразумението с AUA, които бяха предприети заради опасенията на ЕК, че сделката може да доведе до нарушаване на конкуренцията в европейския авиосектор.

"След разговори за резултатите от проведения тази седмица анализ на пазара, Lufthansa предостави подобрена оферта, за да премахне съмненията за нарушаване на конкуренцията“, съобщават от ЕК.

Шефовете на "Луфтханза" са изказали задоволство от решението на Брюксел и са изразили надежда, че документът, позволяващ сделката, ще публикуван съвсем скоро.

Към момента "Луфтханза" има над 100 хил. служители и е една от най-големите авиокомпании в света. AUA пък има едва 8 хил. заети след поредицата от съкращения заради икономическата криза.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?