Луговой бил готов да се срещне пак с британски следователи

Луговой бил готов да се срещне пак с британски следователи

Основният заподозрян за убийството на бившия офицер от КГБ Александър Литвитенко – Андрей Луговой, заяви в петък пред радио "Ехото на Москва", че е готов на нова среща с британските следователи и преминаване през детектора на лъжата 

В същото време Луговой, също бивш руски шпионин, сега собственик на частна охранителна фирма, подчерта, че в  хода на работата му често се е сблъсквал с детектора на лъжата и се съмнява в ефективността му.

Отговаряйки на въпрос за потенциалната възможност процеса поделото за убийството на Литвиненко да се води в трета страна, Луговой заяви, че идеята е абсурдна и се поинтересува кой ще избере тази страна и на какъв принцип. Като пример той даде Дания, която вече бе посочена като възможност за провеждане на процес срещу него и посочи, че тази страна отказа да екстрадира в Русия Ахмед

Луговой изрази готовност да застане пред руски съд. "В писмото на руската прокуратура до Великобритания, с което се отказва моята екстрадация, е изразена готовността въпросът да се разгледа в съд на територията на Русия. Нека изпратят доказателствата, в чиято сериозност аз не съм убеден. Няма никакви преки доказателства и улики", заяви Луговой.

Към публичност на доказателствата, подкрепящи обвиненията срещу Луговой за  подготовката и извършването на отравянето на Литвиненко, призова в  петък и в "Вашингтон пост".

В разгара на усложнените дипломатически отношения между Лондон и Москва, всяка от които изгониха по четирима дипломати, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Франс прес, че Русия смята бившия агент на Федералната служба за сигурност (ФСС) Андрей Луговой за един от заподозрените за убийството на бившия му колега Александър Литвиненко

Песков отбеляза, че руските следователи проверяват всички версии във връзка със случая и че Луговой е разследван като един от заподозрените.

"Руските следователи от дълго време чакат от Лондон подробни доказателства, които установяват вината на Луговой, но получиха само един вид документ, в който пише: в заключение на нашата работа, ние го смятаме за виновен", допълни той.

Руските власти говореха до момента за бившия агент на ФСС и настоящ бизнесмен като за обикновен свидетел и евентуална мишена, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят