Луговой: Британските служби стоят зад убийството на Литвиненко

Луговой: Британските служби стоят зад убийството на Литвиненко

Андрей Луговой, който е основният заподозрян за убийството на офицера от Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Литвиненко, обвини британските специални служби, че са замесени в престъплението, предаде ББС.

На пресконференция в Москва Луговой заяви, че Литвиненко и намиращият се в Лондон руски бизнесмен Борис Березовски са се опитвали да го вербуват за агент на британските специални служби.

Именно Березовски, каза Луговой, му е препоръчал да се запознае с Литвиненко, което е станало през 2005 година.

Миналата седмица Великобритания поиска Луговой, който отрече обвиненията, да бъде екстрадиран, за да бъде съден за престъплението. Москва отговори, че според руската конституция не позволява това да стане. Литвиненко почина миналата година, след като бе отровен радиоактивния изотоп полоний 210.

Пред журналисти в Москва Луговой, също бивш агент на КГБ, обясни, че Литвиненко не му е бил враг и че британската прокуратура го е превърнала в изкупителна жертва. По думите му той трябвало да събира компрометиращи материали срещу Путин и членовете на неговото семейство.

Луговой получил британски мобилен телефон и книга, която трябвало да бъде използвана като ключ към шифър за предаване на информация. "Трябва да съм пълен идиот, за да не разбера, че става дума за банално вербуване с конкретни политически и разузнавателни задачи срещу Путин и срещу Русия", подчерта Луговой.

Той отрече да има мотив за убийството на Литвиненко. “Саша не беше мой враг. Аз не се чувствах засегнат от нещата, които той правеше, от книгите, които пишеше. Аз съм в играта от много време и не съм особено заинтересуван”, коментира Луговой.

Литвиненко е бил отровен или от британските специални служби, или от "руската мафия", или от Березовски, смята Луговой.

"Анализирайки поведението на Литвиненко през последните месеци на 2006 г., аз не можех да не видя, че той е разочарован както от Березовски, така и от своите британски господари от специалните служби. У мен се създаде чувството, че Литвиненко се опитва да се измъкне от контрола на британските специални служби. А това на тях естествено никак не им харесваше", заяви Луговой.

Той не изключва възможността Литвиненко да е станал жертва на отмъщението на руска престъпна групировка. Самият Литвиненко признал пред Луговой, че ходил до Израел, за да събира информация за някой си Шакро младши, който впоследствие бил арестуван в Испания.

"Той се похвали, че изкарал доста пари, като помагал на испанската полиция в разобличаването на Шакро младши", заяви Луговой.

Като най-вероятна Луговой нарече версията, че зад убийството на Литвиненко стои Борис Березовски. "Той (Березовски) е добре известен като майстор на политическите интриги...Литвиненко ми разказа, че Березовски му намалил "заплатата" три пъти."

Литвиненко съобщил на друг от заподозрените, Дмитрий Ковтун, че разполага с компрометиращи материали за "незаконната дейност на Березовски на територията на Великобритания".

Ако съдържанието на тези документи, някои от които се отнасят до статута на политически емигрант, станело известно, Березовски щял да се сблъска с "огромни проблеми", уточни Луговой.

Литвиненко искал да предупреди Березовски за съществуването на такива проблеми и дори им сложил цена - няколко милиона долара.

"В тази връзка може да се предположи, че Березовски не е оставил без отговор опитите да бъде шантажиран, което - напълно е възможно - доведе до трагичните последствия за Литвиненко", отбеляза Луговой.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят