Луи Вюитон купува американската Тифани за 16,2 милиарда долара

Луи Вюитон купува американската Тифани за 16,2 милиарда долара

Световният гигант за луксозни стоки Луи Вюитон Моет Хенеси (Louis Vuitton Moet Hennessy), известен с абревиатурата Ел Ве Ем Аш (LVMH), обяви в понеделник официално, че купува американската легенда за бижута Тифани (Tiffany & Co) за 16,2 милиарда долара.

Още снощи информирани източници съобщиха, че Тифани и Ел Ве Ем Аш са близо до споразумение в преговорите, започнали в средата на октомври.

В съвместно комюнике, цитирано от АФП, двете групи посочват, че "са сключили окончателно споразумение с цел придобиване на Тифани от Ел Ве Ем Аш при цена от 135 долара за акция в брой".

"Сделката оценява Тифани на около 14,7 милиарда евро или 16,2 милиарда долара", се уточнява в съобщението.

Стойността е по-висока от предишната оферта на френската компания, която миналия месец предложи на Тирани 14,5 милиарда долара, отбелязва Асошиейтед прес.

Това е най-голямото придобиване в историята на групата на френския милиардер Бернар Арно, допълва АФП.

Управителните съвети на двете компании са одобрили сделката и се надяват през 2020 година да завършат изкупуването, което трябва да получи зелена светлина и от регулаторалите, както и от акционерите на Тифани.

Ел Ве Ем Аш обяви, че сделката ще укрепи позицията в сегмента на луксозните бижута и на американския пазар.

Френският кoнгломерат вече притежава 75 марки, сред които Кристиан Диор (Christian Dior), Фенди (Fendi), Живанши (Givenchy), и производителя на часовници Таг Хойер (Tag Heuer).

Споделяне

Още от Бизнес