Луизиана се готви за месец без ток и вода след урагана Айда, полицейски час в Ню Орлиънс

Луизиана се готви за месец без ток и вода след урагана Айда, полицейски час в Ню Орлиънс

Южна Луизиана се готви за месец без електричество и надеждно водоснабдяване след урагана Айда, една от най-мощните бури, преминавали през крайбрежието на Мексиканския залив, предаде Ройтерс.

До вчера около 1,3 милиона домакинства бяха без ток, повечето от които в Луизиана.

Бурята отне живота на поне четирима души. Броят на жертвите вероятно щеше да е много по-висок, ако не бе системата от защитни диги, изградена около Ню Орлиънс, след като градът бе опустошен от урагана Катрина преди 16 години.

Властите не могат да направят пълна оценка на щетите заради падналите дървета и блокираните пътища.

Обстановката се утежнява от горещото време в части от Луизиана и Мисисипи, където вчера температурите достигаха до 35 градуса по Целзий.

Според оценки до пълното възстановяване на електроподаването може да изминат до 30 дни.

От снощи в Ню Орлиънс действа полицейски час, предаде Франс прес. Латоя Кантрел, кметицата на Ню Орлиънс, написа в Туитър, че въвежда вечерен час в града, по-голямата част от който още е без електричество.

В социалните медии се появиха много кадри с хора, спасявани от автомобилите им, и на разрушени къщи, но щетите в самия град не са големи.

Човек е загинал при падане на дърво, друг е починал, опитвайки се шофира в наводнените улици, съобщиха властите. Мъж, обявен за изчезнал, е бил убит от алигатор.

В щата Мисисипи, където ураганът донесе порои, пропадането на път взе две жертви, а десет души бяха ранени. Трима от тях са в критично състояние, каза полицията.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?