В "слънчицето" на Борисов - "Арена Армеец"

Лук, хоро и дентални процедури за европейско развитие на България

ГЕРБ обяви мисията си пред 15 хиляди - да спре комунистите към властта

"Цяла седмица ходя на зъболекар, за да си оправя поне единия преден зъб – ей на, виж нямам два, ама сега като ми сложиха един, ако се снимам с шефа (Бойко Борисов – бел. ред.) по-спокойно ще мога да се усмихвам". Такова обяснения дава мъж на около 60 години на своя партиен другар, с когото нервно чакат охраната на "Арена Армеец" да ги пусне в спортното "бижу" или "слънцето" на Борисов, както той наричаше залата в средата на предсрочно приключилия си мандат.

Мъжът се усмихва и в устата му лъсва горен снежно бял резец. В ръце здраво е стиснал хартия, приличаща на билет, на която пише ГЕРБ.

Той е един от 15-те хиляди членове и симпатизанти на ГЕРБ, които дойдоха в залата от цялата страна, за да се порадват на ръководството на партията и да почувстват мощта ѝ.

Идва уреченият за него час, охраната го допуска във фоайето, той влиза и започва да маха с ръка. След като никой от хилядите хора не отговаря на сърдечния му поздрав, той се отправя към бюфета, ако не друго, поне да се подкрепи с партиен сандвич.

Навсякъде се носи аромат на пържен лук. А около "гнездата" на миризмата се тълпят гладни почитатели на Бойко Борисов от цялата страна. Следва кратка закуска на крак и поетапно влизане в залата. Десетките пунктове на НСО преджобват партийния актив, "за да не стане сакатлък като с Октай Енимехмедов".

Мерките за сигурност пък се случват под звуците на кръшни хора, а девойки и младежи в народни носии танцуват в захлас на сцената, над която висят огромни трансперанти с надписи "Имаме воля" – новият слоган на ГЕРБ.

Еклектика - хоро с гол гръб

Ръченицата се редува с класически напеви и когато от сцената слязат девойките с носиите, на тяхно място се възкачват госпожици с голи гърбове и изящни фигури. Аплаузите и за едните, и за другите са еднакво силни. Миризмата на лук в залата се смесва с аромати на мокри дрехи и коси.

След кратка суетня за местата, партийните симпатизанти заемат отредените им седалки, а на тях намират полагаемите им се подаръци, подготвени от партията. С нетърпение и почти треперещи ръце те откриват станалата традиционна картичка с лика на Бойко Борисов.

"Защо не е с размер, подходящ за портфейл, преди имахме такива календарчета? Искам да го нося винаги с мен, като син ми?", пита съседката си по място дама на средна възраст, която през цялото време на мероприятието се вълнуваше дали бившият премиер ще спре някъде, за да "може да го пипне".

Освен безспорно безценния подарък – картичка, в пликовете симпатизантите на ГЕРБ откриха няколко брошури – отчет по програмата на правителството, акценти от предизборната платформа и свитък със снимки на всички инфраструктури постижения на Борисов.

Брошурите останаха непрочетени, а техните притежатели се насочиха към по-атрактивните дарове – ключодържател, химикалка и балон. Феновете на Борисов се умилиха от друг армаган – колода карти за игра с логото на партията. "Нали нашето момче обича да играе карти – те затова са ни ги направили такива", обясни пиарския ход на партията нейна симпатизантка.

Освен хазартното послание, привържениците на формацията, в торбата с подаръци откриха и по едно лукче за оправяне на вкуса в устата. Бонбончето, разбира се, бе брандирано.

Къде е Веско?

Часът вече е 12.50. До възкачването на сцената на Борисов остават броени минути. Хората и класическите напеви са заменени от българска естрада. "Обещай ми любов, обещай ми тревога" кънти в залата, а присъстващите тактуват с крака и пляскат в ритъма на музиката. Всички се питат дали ще пее Веско (Веселин Маринов – бел. ред). В крайна сметка партийният бард не излиза на сцената, а симпатизантите на партията преглъщат разочарованието си. Скоро след това даже го забравят, защото точно в 12.59 техният лидер Бойко Борисов тръгва към сцената, придружаван от верния си Цветан Цветанов.

Зала "Арена Армеец" се тресе от аплодисменти, под чийто съпровод двамата заемат местата си на първия ред. Партийната програма започва.

"Учим се от историята"

Строг и отчетлив мъжки глас прокънтява сред затаилите дъх 15 000 души. "Учим се от историята, полагаме основи, преодоляваме препятствията, ставаме още по-силни, още по-мъдри, продължаваме напред!"

На фона на тези слова на видеостена бяха онагледени резултатите от управлението на ГЕРБ. Сред най-големите постижения са 10 млрд. лв. за икономиката за модернизация, финансова стабилност в условията на криза, ограничаване на сивата икономика и повишаване на кредитния рейтинг на страната.

24 млрд лв. са били инвестирани в инфраструктура, социалната сфера, здравеопазване и образование. Над 380 млн. лв. - за градска инфраструктура. В българското земеделие бяха наложени стандарти в храните, стопаните получиха държавни субсидии, беше припомнено на членовете и симпатизантите.

От ГЕРБ отчетоха и успехи в културата и спорта. "Горди сме , че върнахме доверието на евроатлантическите партньори, пречупихме съвместно с тях гръбнака на организираната престъпност", стана ясно още от думите на диктора.

ГЕРБ подсигури от Европа още 32 млрд лв. до 2020 г., бе отбелязано още сред успехите на управлението, което следвало принципа на прозрачност, диалог с гражданите, критичност към собствените си действия.

Веднага след хвалбите, прочетени с приповдигнат глас, започнаха речите на чуждестранните гости.

Европоздравления и надуване на балони

Стабилността в България днес минава през нов мандат за ГЕРБ, заяви председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Джоузеф Дол пред делегатите на конференцията.

Стабилността е важен фактор за инвестициите, подчерта той и посъветва да се влага най-вече в младите хора, в малките и средни предприятия. По думите му това не е лява политика, а прагматизъм.

"Не спирайте по средата на такъв хубав път. Понякога някои етапи са трудни, но резултатите са налице", призова Джоузеф Дол и посъветва ГЕРБ да продължат да влагат в развитие на инфраструктурата.

С думите "Имаме воля" на български език генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез се обърна към присъстващите в залата. Той похвали правителството на ГЕРБ за усвояването на средствата от еврофондове. "След хаоса, корупцията и неефективността на нейните опоненти, ГЕРБ съумя да изгради една страна, бележеща растеж", подчерта Лопез. "Вярваме в България. В Европа вярваме в ГЕРБ", завърши той.

Месут Йълмаз, три мандата премиер на Турция, посочи, че в тези трудни времена задължение на политическите лидери е да покажат лоялност и разбиране към хората и да им служат. Той пожела на ГЕРБ да имат възможност отново да водят България към най-добрия интерес на всички нейни граждани.

Освен председателя на групата на ЕНП в Европарламента, генералния секретар на партията и "трикратния министър-председател на Турция", както бе представен Йелмъз в партийните брошури, думата взе и депутатът Ханс-Петър Ул, който похвали българските гранични полицаи. След кратката възхвала, която вероятно трябваше да послужи като потупване по рамото, въпреки отказа да бъдем приети в Шенген, румънската депутатка Анка Боаджиу обясни пред множеството колко е страшно властта в страната да бъде взета от социалистите.

Всички речи бяха посрещани с аплодисменти от близо 15 000 симпатизанта на ГЕРБ. "Аз много не знаех кога да пляскам, нали заради езиците, ама поемеха ли си въздух, и започвах", разказваше впечатления привърженичка на бившите управляващи след края на събитието.

Освен местата за аплаузи, интересът към речите от страна на членската маса бе нисък. Времето на речите послужи за надуване на балони, спорадично размахване на знаменца, а някои даже се престрашиха да попрочетат и част от брошурите.

"Уважаеми победители"

Веднага след чуждоземските хвалебствия, думата взе Вторият в партията – Цветан Цветанов. Той започна експозето си с "уважаеми победители", обръщайки се към присъстващите в "Арена Армеец".

Шефът на предизборният щаб на партията изтъкна, че победите на поредицата от избори за ГЕРБ се дължат на авторитета на лидера - Бойко Борисов. Без вас обаче, отбеляза заместник-председателят на формацията, "нямаше да има Цветанов и ГЕРБ". От думите му стана ясно, че лидерът на формацията съществува сам по себе си заради собствените си "сила и авторитет".

Достоен силен лидер се нуждае от партия, която е номер едно в България - ПП ГЕРБ, заяви още Цветанов.

Той направи ретроспекция на успехите на политическата сила във всички избори от 2007 г. досега и акцентира върху "пробива" в Кърджали и Силистра.

Председателят на предизборния щаб похвали и работата на депутатите от ГЕРБ в 41-то Народно събрание, които са работили в синхрон с изпълнителната власт.

След което представи тържествено водачите на листи на партията във всички 31 избирателни района.

Можем да успеем, когато номинираме Бойко Борисов за водач и за следващия министър-председател на България, завърши представянето на листите Цветан Цветанов, който веднага след това си поиска Борисов пък да представи него.

"Защо сте без връзки" и мисията на ГЕРБ, без никакви обещания

Снизходително председателят на ГЕРБ оповести, че бившият вътрешен министър ще бъде водач на листите на партията в във Велико Търново и Благоевград.

Веднага след това в своя си стил бившият премиер се обърна към номинираните в челата на листите, които бяха зад него на сцената. "Защо сте без връзки (вратовръзки – бел. ред)? Цветанов, защо са без връзки? След като аз съм с връзка, те защо нямат?", попита Борисов. След което стана ясно, че това е неговият начин да похвали организацията на събитието, тъй като по неговите думи трябвало да намери "някакъв кусур, защото е началник".

Въпреки, че не веднъж Борисов е изтъквал, че не обича да коментира други политически партии, по-голямата част от речта му бе базирана на опонентите му.

Той изрази съжаление, че малките десни партии у нас, членове на ЕНП, не заявяват подкрепа като сестрински формации за ГЕРБ и не са заедно с ГЕРБ. Тези партии могат да съберат 2 процента на избори и не могат да спрат БСП към властта. Освен ГЕРБ, няма друга партия, която да може да спира бившите комунисти, заяви пред членовете на формацията Бойко Борисов.

Очевидно оскърбен от думите на Иван Костов преди дни, че ДСБ няма да подкрепи по никакъв начин Борисов за премиер, лидерът на ГЕРБ, без да го назовава поименно, обясни, че него никой не го пита.

Борисов отправи упрек и към Сергей Станишев, че бяга от политическа отговорност да оглави бъдещ кабинет на БСП, ако социалистите спечелят вота.

ГЕРБ няма нищо общо с досието на Станишев, забранявам в дебати и събрания да се говори за това досие, нареди на съпартийците си Бойко Борисов. Той заяви, че знае от коя предизборна централа е подготвено, но няма да каже.

Експремиерът направи детайлна ретроспекция на управлението на тройната коалиция, като се фокусира най-вече върху тежкото икономическо и социално наследство, замразените еврофондове.


"Преди 4 години направихме една оптимистична програма. Нямаше как да не го направим, като Орешарски твърдеше, че България ще бъде заобиколена от кризата. На практика – с половин милиард бяхме се потопили, когато встъпихме на власт", каза Борисов. След което рязко се върна на прдизборните обещания на БСП.


"Щели да създават 25 000 работни места, 40% по-високи доходи. Ако тук бяха сложили точката, аз щях да кажа – нека да ги оставим да управляваме. Ние не можем да дадем тези работни места. Но те не сложиха точка тук. Щяло да стане до края на мандата", каза Борисов.

Той не пропусна да коментира и номинацията на БСП за премиер. "Орешарски мина през много места, кой ще му дърпа конците", коментира Борисов и заключи, че никой не иска да става министър-председател. "Ако беше хубаво, щеше да има желаещи", заяви той и направи лирическо отклонение, че за този пост човек плаща със здравето си.


"Програмата на ГЕРБ е документ в който ясно казваме какво сме направили, къде сме сгрешили и как ще я поправим тази грешка. Без илюзии", каза той.


"Гарантираме за следващите години 32 милиарда лева да влязат в българската икономика, благодарение на гостите от първия ред", каза Борисов.

Той се спря отново на изреждането на построените магистрали, Дунав мост 2, зали. Подчерта, че българското съфинансиране е само 20%, останалото е от ЕС. Борисов обеща, ако ГЕРБ е на власт, да не вдига данъците и да не тегли заеми, за да не натоварват бъдещите поколения.

Заем, според него може да се вземат само за инфраструктура и електронно управление. Разви и план как ще действа енергийната ефективност, ако ГЕРБ управлява.

За арогантността на властта и прошката от Началника

Борисов засегна и темата с медиите, за които и Европа вече разбрала, че не са на ГЕРБ, а на "ДПС, БСП, "Атака" и СКАТ". "Добре че слязохме от власт, за да се види кои медии на кого са", заяви той. От което взе повод да коментира за пореден път обвиненията към него в диктатура. "Кой диктатор дава властта?", попита бившият премиер.

След което уточни, че властта и силата правят хората арогантни, Борисов призова симпатизантите му по места да се съобразяват с това, че дори религията е предвидила ден за прошка, който "е дори седмица". "Щом началникът предвижда прошка, значи е важно", каза бившият премиер. И изреди няколко свои грешки - кадрова политика и липсата на увеличените майчински. 


Ще правим като колегите в Германия - колкото изкараме, толкова ще харчим. Ние имаме воля. Много е трудно, плаща се със здраве. Искам да внуша реализъм. Това е силата на нашата партия - реализъм, строителство, заключи Борисов. И благодари на Цветанов и "най-добрите" кандидат-депутати. Веднага след това лидерът на партията заяви, че "не са най-добрите, но поне ще свършат работа".

Автографи, Веско Маринов и предстоящият мач

С тези думи приключи речта на Борисов. След бурни аплодисменти неговите симпатизанти започнаха да се разотиват, когато на сцената изненадващо изскочи партийният бард Веселин Маринов, който преди седмица се оплака, че приятелят му Цветан Цветанов не му вдига телефона.

Очевидно преди подготовката на събитието се бяха чули. Маринов изпя емблематичната за събитията на БСП, които той доскоро огласяше "Аз знам, Българийо, аз знам". Феновете му започнаха да се връщат в залата, а фенките на Бойко Борисов се скупчиха около него, за да получат автографи.

Под ритмите на Маринов, председателят на ГЕРБ се подписа на няколко длани, ръце и дори на голата гръд на девойка, гледаща го с обожание, след което разбута множеството, защото в 16 часа имало мач.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Къде му е мястото на Бойко Борисов?