Лукарски: България не изнася оръжие за Сирия

Работата на площадката на ВМЗ-Сопот в Иганово започва от понеделник

Лукарски: България не изнася оръжие за Сирия

България не изнася и не разрешава от нейна територия да бъде изнасяно оръжие за Сирия. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред радио "Дарик".

Коментарът му идва в отговор на съобщение на посолството на САЩ у нас, че тримата доставчици на оръжие на правителството на САЩ, които пострадаха от взрив на полигона в Анево, са тествали оръжия за "обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия".

При инцидента на 6 юни един от американците загина, а други двама бяха ранени. При експлозията пострадаха и българи.

Божидар Лукарски поиска американските власти да дадат обяснение дали българско въоръжение попада в Сирия, след като страната е в забранителния списък на ООН за износ на оръжие.

"Ние не издаваме разрешения за краен потребител Сирия. Как попада такъв вид въоръжение от България в Сирия, трябва да отговарят официалните американски власти, защото ние изнасяме оръжие, включително и руско, за Америка", заяви Лукарски.

Министър Лукарски опроверга и информацията, че на полигона в Анево се е извършвало изпитание. "Не става дума за изпитание, а за обучение на специалисти. Не е изпитание на оръжие, защото става дума за РПГ-та, които се използват още от времето на Варшавския договор. Това е руско въоръжение. Да кажем, че става дума за изпитание, е все едно да кажем, че заводът за велосипеди в Ловеч изведнъж решава да прави експерименти и изпитания на "балканчетата", които всички ние помним от нашето детство", каза Лукарски.

Министърът на икономиката прехвърли отговорността за контрола върху фирмите, експлоатиращи боеприпаси, върху служба КОС на МВР.

Възстановява се работата в Иганово

Работниците на ВМЗ-Сопот от площадката в село Иганово започват работа от понеделник. Решението е било взето по време на среща на борда на директорите в Министерството на икономиката, съобщиха синдикатите към предприятието.

Дейностите на площадката в Иганово беше спряна след два взрива в цехове, станали в края на март и в средата на април. Прокуратурата разследва инцидентите.

През май работници във ВМЗ-Сопот започнаха протести с искане площадката да бъде отворена отново, защото е важна част от производството на завода. От икономическото министерство тогава посочиха, че започват работа по разчистване на отломките и след това работата ще продължи.

Договорено беше и заводът да не плаща неустойки на своите клиенти за забавяне на доставките, по думите на зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

Производственият процес в Иганово ще бъде възстановен поетапно до края на следващата седмица, казаха от синдикатите. Първоначално работа ще започнат около 250 оръжейници, които вече са преминали успешно задължителните стрес тестове.

От понеделник ще работят три цеха на площадката, като два от тях вече са готови. Довършва се преструктурирането на производствената база, която пострада при втория взрив.

"Знам, че хората ще се справят, ще бъде наваксано", коментира Димитър Атанасов, председател на КТ "Подкрепа" във ВМЗ-Сопот.

Загубите, само след взривовете, са в размер на близо 3 милиона лева. На този етап синдикатите нямат опасения, че заводът може да бъде приватизиран или ликвидиран. След взривовете изпълнителният директор на завода Иван Стоенчев подаде оставка и на негово място в директорския борд влезе бившият агент от ДС и шеф на службата на ДАНС във Варна Тодор Дичев. Общинският съветник от ГЕРБ в Карлово Богдан Богданов пък стана търговски пълномощник на военния завод.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?