Лукарски: Факт е, че поръчките в строителството отиват при определен брой фирми

”Няма напрежение сред бизнеса”, твърди министърът на икономиката

Божидар Лукарски, сн. БГНЕС

Факт е, че има определено съсредоточаване в един определен брой фирми, когато се касае за обществени поръчки в сферата на строителството. Това заяви пред бТВ икономическият министър Божидар Лукарски в коментар на изказванията на бившия финансов министър Симеон Дянков за картел при строителните фирми.

”Това не е от вчера, засяга и период, когато беше финансов министър. Сливи ли имаше в устата?”, попита Лукарски. 

Той посочи, че харесва Дянков, но не го смята за най-успешния финансов министър, защото ”със същия състав неговият заместник Владислав Горанов постига много по-добри резултати”.

Лукарски каза още , че разследването на евентуални картели в строителството и в търговията с горива ще са сред големите предизвикателства пред новия състав на Комисията за защита на конкуренцията.

По повод проверката на КЗК за картел при горивата, Лукарски посочи, че колкото по-бързо приключи този казус, толкова ще е по-добре за цялото обществено мнение и икономическата среда.

"Дано новата комисия да се конструира по-бързо и да реши по-бързо този казус. Има основателни съмнения, че такъв картел съществува”, заяви министърът.

Той каза още, че не вижда напрежение сред бизнеса заради вълната от обществени поръчки, спрени по нареждане на премиера Бойко Борисов.

”Сигурен съм, че това спиране няма да забави изпълнението им и няма да наруши бизнес климата в България, както някои хора казват”, смята Лукарски.

Той добави, че със сигурност обществените поръчки ще бъдат проведени доста по-прозрачно и с по-ясни критерии. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес