Лукарски и Василева подкараха български електромобил

Властта купува 100 екоколи, дава по 20 000 лв. на ведомство

Лукарски и Василева подкараха български електромобил

Министрите на околната среда Ивелина Василева и на икономиката Божидар Лукарски подкараха български електрически автомобил. Това се случи по време на изложението за индустриални машини и оборудване и лабораторна и контролно-измервателна апаратура MachTech&InnoTech и BulControla в София.

Колата е разработена от българската компания "Соларлаб" по проект на оперативна програма "Конкурентоспособност" 2007-2013 г.

Електромобилът може да измине 100 км с едно зареждане. Максималната му скорост е 100 км/час.

Модели на автономна соларна станция за зареждане на електромобили и умален прототип на електромобил със соларна батерия бяха представени на министъра и от ученици от Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

Правителството има планове да закупи около 100 екоавтомобила през следващите години, съобщи икоминистърът Ивелина Василева.

За целта с по 20 000 лв. ще бъде субсидирана покупката на електромобил от държавната администрация, поделенията ѝ и местните власти. Подпомагането за хибриден автомобил ще е 10 хил. лв.

Те трябва да кандидатстват до 30 май пред Националния доверителен екофонд. Средствата от 1 млн. лв. за покупката на екоколи идват от държавната търговия със спестени парникови газови.

На територията на първия научно-технологичен парк у нас "София тех парк" се предвижда движение само на електромобили, каза Лукарски.

След като в края на март премиерът Бойко Борисов взе на министрите охраната и автомобилите им от НСО, вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин на следващия ден дойде на работа с електромобил взет под наем с лични средства.

Той мотивира избора си с редицата облекчения и икономичност, които имат тези коли. С 2 лева изминават 150 км, осводени са от винетка и данъци, паркирането в синя и зелена зона е безплатно за тях. С едно изречение – "идеален е за градски условия", отбеляза Калфин.

Споделяне

Още от Бизнес