Лукарски нареди ВМЗ-Сопот сред световните лидери на военната индустрия

Икономическият министър Божидар Лукарски обяви, че за две години "Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот са стабилизирани и вече не се борят за оцеляването си, а се нареждат сред световните лидери в отбранителната промишленост с иновативно производство.

При откриване на реновирани цехове на площадката на военния завод в село Иганово министърът посочи, че ВМЗ Сопот "може да се похвали с изключително стабилно финансово състояние и днес заводът е обезпечен с договори до 2018 година, което дава една своеобразна сигурност и увереност за неговото бъдеще".

"Наред с това има огромно търсене на продукцията в завода и ни предстои да инвестираме още много в нови мощности и човешки капитал“, заяви той. Според него не е важна толкова инвестицията, която възлиза на около 7 млн. лева, а положеният труд в това да се превърне заводът в едно модерно предприятие, което да е пример за това как иновациите стават все по-определящи за конкурентоспособността на бизнеса, съобщи пресцентъра на икономическото ведомство.

"Внедрените съвременни мощности на двата нови цеха са на водещи европейски фирми и дават нов облик на оръжейницата, позиционирайки я сред първите места в световната карта на отбранителната индустрия. За тази цел предприятието ще продължи да отделя немалко средства за научно-изследователска и развойна дейност, с която да подсили потенциала си и да ускори превръщането на ВМЗ в европейски иновативен производител", посочва още Лукарски.

Той акцентира още върху откриването на близо 1000 нови работни места, увеличаването на заплатите и социално-битовите придобивки, раздаването на коледни и великденски премии.

"Индикация за конструктивност и финансова стабилност е и фактът, че от началото на 2016 г. ВМЗ Сопот погаси над 22 милиона лева стари задължения, включително към община Сопот и Национална агенция за приходите. Запазва се и тенденцията от края на миналата година към трайно повишаване на приходите и днес заводът регистрира забележителен ръст, както на оборотите, така и печалбата“, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?