Лукарски обяви установен "държавен рекорд" по некачествено гориво в София

Лукарски обяви установен "държавен рекорд" по некачествено гориво в София

Толкова некачествено гориво, че дори уредите не успели да отчетат в него съдържание на бензин, установила извършена в сряда проверка в София, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски пред бТВ. С мотива, че тече срокът за обжалване на административния акт за нарушение, той отказа да назове бензиностанцията, която била от голяма верига.

Министърът определи случая като "държавен рекорд”.

"Беше установено отклонение от качеството на най-скъпия бензин - А100. Някои от уредите даже не можаха изобщо да го отчетат като гориво, което съдържа бензин. Единият от уредите даде отклонение от 70%, а другият - 45% . Такъв случай досега в 10-годишната история на проверките не сме имали”, посочи Лукарски.

Според него, ако такова гориво попадне в автомобил, то неминуемо довежда до разваляне на двигателя.

"Днес след като установихме това, не можахме да установим от коя партида, от кой склад идва това гориво. Докато направим връзката с НАП и митниците, това гориво хипотетично вече може да е изтеглено от мрежата или налято в резервоари на крайни потребители”, обясни министърът на икономиката защо ведомството му иска да се създаде единна компютърна система на НАП, Агенция Митници и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Подобна система ще може също така да установява намеси в сървъра на бензиностанциите. "Има разминаване между това, което постъпва като налят бензин и това, което се подава към НАП”, каза отново Лукарски. Той отбеляза, че по-често бензиностанциите удрат потребители с качеството на горивата, отколкото с наливаното количество.

Лукарски обясни, че досега са съставени актове за общо 60 хил. лв. заради некачествени горива, но в момента тече срокът за обжалването им.

"Има установени нарушения, които обаче не искам да обсъждам, при положение че хората, които засягат, все още имат право да протестират”, допълни министърът.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?