Лукарски с идея неработещи хотели да станат домове за пенсионери от Европа

Божидар Лукарски и Майкъл Карш. Сн. Министерство на финансите

Идеята неработещи хотелски бази и голф клубове с жилищна част у нас да бъдат превърнати с американски капитали в домове за пенсионери от Западна Европа е представил икономическият министър Божидар Лукарски в Ню Йорк на среща с Майкъл Карш, изпълнителен директор на "Карш Кепитъл". Това съобщиха от Министерството на икономиката в петък, след като предишния ден Лукарски замина на визита в САЩ да привлича американски капитали.

На срещата българският министър е заявил подкрепата си за разширяването на бизнеса с пробиотици у нас на "Карш Кепитъл". Компанията има участие в българо-американската фирма ProViotic, която разпространява едноименната хранителна добавка, произвеждана на основата на извличан от родопското кокиче Лактобацилус булгарикус.

Продуктът е разработен съвместно от Медицинска академия – София и Харвард Медикъл Скул и сътрудничеството между двете научни звена е в основата на плановете на Карш за разширяване на бизнеса му в България в областта на биотехнологиите. Той планира разработването на нови пробиотични лекарствени продукти и внедряването им на пазара в САЩ.

"Подобни инициативи ще спомогнат за повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия, но същевременно ще допринесат и за популяризиране на възможностите за инвестиции в България и потенциала на страната ни за развиване на успешен бизнес. От голямо значение е и прякото взаимодействие между бизнеса и научните среди за осъществяването на международен трансфер на знания и въвеждането на иновативни продукти“, заяви Лукарски, цитиран от пресцентъра си.

Той изрази своята готовност да окаже необходимото институционално съдействие за реализиране на бъдещите планове на Карш, като подчерта, че съществуват и възможности за предоставянето на финансова подкрепа от европейските фондове за иновации и промотиране на натурални земеделски продукти в трети страни. Лукарски уверил домакина си, че бизнес средата в България ще бъде позитивно повлияна от реформите, политическата стабилност и мерките за насърчаване на инвестициите, предвидени от българското правителство.

В рамките на работното си посещение Лукарски ще има срещи и с редица финансови институции и бизнес организации.

Споделяне

Още от Бизнес