Лукарски се опита да изключи опозиционни структури в СДС преди ключово заседание

Лукарски се опита да изключи опозиционни структури в СДС преди ключово заседание

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и главният секретар на СДС Филип Кирев са се опитали да изключат близо една четвърт от областните структури на партията, сигнализира в открито писмо до медиите в петък шефът на предизборния щаб на СДС Георги Ненков. Това става няколко дни преди заседанието на Националния съвет на СДС, на което се очаква да бъде поискана оставката на Лукарски. Висшият партиен орган трябва да вземе решение с кого ще води коалиционни преговори и дали ще "е по-скоро дясно-патриотична или либерална формация", т.е. дали ще завие към НФСБ или към демократичната общност.

Информацията за кроежите на ръководството беше разпространена в писмо, подписано от "Преговорен екип на СДС, избран с решение на Националния съвет". В този екип участват Емил Кабаиванов, Румен Христов, Теодор Петков, Юлиян Леков и Георги Ненков. Кабаиванов и Христов са заместник-председатели на СДС.

В писмото се казва, че Лукарски и Кирев, който подаде оставката си още през март 2017 г. и затова е нелигитимен член на Националния изпълнителен съвет и Националния съвет на партията, "в пристъп на отчаяние прибягнаха до поредните апаратни фалшификации и трикове".

"В израз на паническия им страх преди Националния съвет на СДС, който ще се проведе на 17.04.2018 г. в гр. София и в опита си за политическо оцеляване те двамата прибягнаха до позорен административен акт. Днес те направиха опит, само три дни преди Националния съвет, да изключат близо една четвърт от областните структури на СДС в България", пишат от преговорния екип.

"Този акт няма да им помогне. Няма как да останеш ръководител на една партия, когато повече от 80% от структурите ѝ не те искат", се казва още в писмото.

Авторите му питат "дали всички инакомислещи ще бъдат изключени от СДС, г-н Лукарски?"

Писмото завършва с думите: "Убедени сме, че във вторник, 17.04.2018 г. Националният съвет на СДС ще освободи партията от недоразумението "Лукарски".

Mediapool потърси за коментар Божидар Лукарски и Филип Кирев, но те не отговаряха на мобилните си телефони.

По неофициална информация формалният повод, с който ръководството на СДС ще опита да изключи недоволните структури е, че не са плащали членския си внос повече от година. Според устава на съюза това води до автоматично изключване от партията. Става дума за над пет структури, част от които са в Ямбол, Кърджали и Хасково.

Според "опозционерите" в СДС обаче повечето структури не плащат членски внос от "поне пет години", но този текст от устава се прилага само към неудобните.

Към момента СДС официално е част от полуразпадналия се Реформаторски блок, заедно с партията "Движение България на гражданите" (ДБГ), която скоро също предстои да решава накъде ще поеме.

На 12 април бе обявено новото обединение "Демократична България" – съюз между ДСБ, "Да, България" и "Зелените", което постави началото на обединителна фаза в тази част на политическия спектър след разрояването ѝ преди година и половина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?