Лукарски уговаря "Уолмарт" да продава български стоки

Лукарски уговаря "Уолмарт" да продава български стоки

Възможностите за доставка на български стоки за търговските обекти на най-голямата търговска верига в света "Уолмарт“ е обсъдил министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с вицепрезидента по международните отношения на компанията Пол Дик в централата на компанията в Литър Рок, Арканзас. 

На срещата са дискутирани потенциалните възможности за включване в бъдещите планове на компанията на партньорство с България, съобщиха от икономическото ведомство в четвъртък. Навлизането на български продукти и изделия в магазините на "Уолмарт“ би могло да доведе до значително увеличаване на износа ни за САЩ, отчитайки факта, че компанията има около 6500 търговски обекта на територията на САЩ, посочват още от министерството.
 
Лукарски е запознал Дик и с възможностите компанията му да изгради логистична база в България, която да се превърне във врата на "Уолмарт" към пазара на ЕС, страните от Близкия Изток и Африка.

До момента американската търговска верига няма конкретни договорености с държави от Югоизточна Европа и България е първата страна, която проявява интерес към съвместен бизнес, заявил от своя страна вицепрезидентът на "Уолмарт“. Той обяснил плановете на компанията да развива електронната търговия, което според него би било от интерес за българските производители и доставчици.

"Уолмарт“ е най-голямата търговска верига в света с над 11 500 магазина в 28 страни. Тя е и най-големият работодател в световен мащаб с 2.3 млн. служители, от които 1.4 милиона в САЩ. Годишните ѝ приходи са близо 500 млрд. долара, с което оглавява световната класация Fortune Global 500.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?