Лукашенко към ОССЕ: Няма да позволим да ни дават указания

Беларус ще се вслушва в разумни съвети на други членки на ОССЕ, например България, но няма да позволим да ни дават указания как да живеем. Това каза беларуският държавен глава Александър Лукашенко, който в сряда прие председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - българския външен министър Соломон Паси.

Паси, който е на двудневно посещение в Минск, се срещна във вторник с представители на политически партии и неправителствени организации в Беларус, които отправиха критика към властта в страната във връзка с нарушения на човешките права и свободи - по-специално спрямо опозицията, преди приближаването на парламентарните избори през октомври.

Беларус е най- критикуваната от всички европейски институции държави по отношение на нарушения на човешки права и репресии срещу инакомислещи политици. През април Съветът на Европа прие два доклада, осъждащи ситуацията с човешките права в страната и обвиняващи държавното ръководство за изчезването на четирима човека.

Беларуският президент изрази задоволство, че Соломон Паси е пристигнал, за да се увери лично каква е ситуацията в страната, и му обеща пълен достъп до всичко, което го интересува в Беларус.

Според Лукашенко има дисбаланс в подхода на ОССЕ към въпросите на страните от Запад и Изток - позиция, която се споделя и от Москва.

"Днес съществува дисбаланс на вниманието на ОССЕ към въпросите на Запада и Изтока", подчерта Лукашенко. "ОССЕ трябва да обръща не по-малко внимание на това какво се случва в западните страни. Ситуацията в Беларус с нищо не е по-лоша от тази във всяка европейска страна", заяви президентът. Той добави, че страната му, като суверенна държава, сама ще строи живота си, отчитайки международните стандарти.

По думите му възниква необичайна ситуация, когато Беларус, в качеството на член на ОССЕ, е поучавана и получава указания как да живее. "Няма да позволим да ни подканят и да ни накарат със сила да работим така, както на тях им харесва", заяви Лукашенко, цитиран от РИА Новости.

Беларус, подчерта той, не може да игнорира факта, че се намира в центъра на Европа и трябва да се развива, отчитайки интересите на съседите.

По отношение на дейността на ОССЕ, Лукашенко отбеляза, че "тази организация няма да избегне дълбоко реформиране". "В последно време ситуацията кара да се обърне сериозно внимание на основните направления на дейността на ОССЕ", заяви държавният глава на Беларус. По думите му ОССЕ в последно време се е превърнала в "инструмент за решаване на второстепенни въпроси в Европа".

Споделяне

Още от Свят