Лукашенко нарече “цветните революционери” “бандити”

Лукашенко нарече “цветните революционери” “бандити”

Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята “цветните революционери” от страните на ОНД за “откровен бандитизъм маскиран като демокрация”. Според Ройтерс, президентът е направил това изявление при ежегодното си обръщение към народа и парламента на страната.

“Ние категорично няма да приемем сценария на “демократичната смяна” на политическия елит, който е неудобен на Запада. Всички тези “цветни революционери” не са никакви революционери. Това е откровен бандитизъм маскиран като демокрация. Белоруският народ напълно е изчерпал лимита си от такива “революции” през миналия век”, е отбелязал Лукашенко.

По думите му, определени кръгове на Запад, в това число и съседните на Беларус страни, се опитват да провеждат деструктивна работа сред поляците в страната, включително и чрез Католическата църква. “Но тази работа не им се получава много”, смята президентът.

Той посочи, че неговата страна никога няма да се обърне против Русия, съобщава Интерфакс. “Днес в Русия има пълното разбиране от президента, на практика и от целия руски народ, че Беларус е била и си остава единственият съюзник на Руската Федерация”, е заявил Лукашенко. Той е подчертал, че Беларус “не се опитва да докаже своята независимост, както някои бивши републики на СССР, тези които се обръщат против Русия”.

Що се отнася до сложните отношения със Запада, по думите на Лукашенко, Беларус е “готова за всякакво конструктивно сътрудничество с всички страни на основата на равноправието и взаимното уважение”, а също и за “конструктивен диалог със САЩ”. В момента в отношенията на републиките и повечето западни страни, смята президентът, има много нерешени проблеми. “Някои европейци не са доволни от политическата стабилност на Беларус, от социалната насоченост на икономическите реформи”, каза Лукашенко.

Президентът изказа благодарност на ръководствата на Китайската Народна Република, Индия, Русия, Иран, и други държави за подкрепата, която те оказват на международните органи и фактически са защитили страната. “Ние ще отговорим с добро”, подчерта Лукашенко.

В същото време той нарече “недостойни” твърденията на САЩ, че съществуват задгранични сметки на беларуския президент. “Вече три години търсят сметки – но не намират. Трудно е да ме свалят с това. Колкото повече хвърлят по мен тези камъни, толкова повече народът не вярва на това”, е убеден Лукашенко.

Споделяне

Още от Свят