Лукашенко обвини опозицията в подготвяне на преврат

Александър Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко настоя, че честно е спечелил изборите на 9 август миналата година, и обвини опозицията, че е подготвяла преврат преди гласуването, предизвикало масови протести с искане за оставката му, съобщиха информационните агенции.

Лукашенко направи изявлението на годишнината от президентските избори, които според опозицията са били манипулирани, за да може той да продължи своето управление. Лукашенко каза, че е защитил Беларус от насилствено въстание.

"Днес Беларус е в центъра на вниманието на целия свят", заяви той на пресконференция.

Миналата година ние "подготвихме изборите и ги проведохме в условията на пълна прозрачност и демократизация на политическия живот", каза Лукашенко.

"Разликата беше само в това, че някои се подготвяха за честни избори, а други призоваваха за атака срещу властите, за преврат", заяви той.

Беларуските власти предприеха сурови действия срещу продължилите месеци протести. Над 35 000 души бяха арестувани, а хиляди бяха бити от полицията. Водещи опозиционни фигури бяха лишени от свобода или принудени да напуснат Беларус.

Беларуси, живеещи в чужбина, участваха вчера в демонстрации срещу Лукашенко в европейски столици, сред които Киев, Лондон, Варшава и Вилнюс.

"Преди година на днешната дата беше отнето правото на хората в Беларус свободно да изберат своя лидер. Европейският съюз твърдо стои до вас и ще продължи по този начин", заяви в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?