Лукашенко отхвърли идеята за нови избори

Президентът търси помощ от Путин в случай на "военна заплаха"

Лукашенко организира контрапротест в своя защита. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който е изправен срещу най-масовите протести, откакто дойде на власт през 1994 г., в неделя призова да се защити независимостта на страната в реч пред негови привърженици в Минск, предаде Франс прес.

Лукашенко си организира контрапротест в своя защита, а преди това се обърна с молба за помощ към руския президент Владимир Путин в случай на "военна заплаха".

"Драги приятели, повиках ви тук не за да ме защитавате, а защото за пръв път от четвърт век можете да защитите своята страна и нейната независимост", каза той под овациите на хилядите присъстващи.

65-годишният президент отхвърли искането на опозицията за нови избори след вота на 9 август, който той официално печели, но според критици резултатите са били фалшифицирани.

"Ако направим това, няма да му се види краят. Изборите се състояха, няма как фалшифицирани резултати да са повече от 80 процента от гласовете", заяви Лукашенко, имайки предвид официалните резултати, според които той печели изборите с малко над 80 на сто.

Президентът разкритикува правения според него опит на Беларус да бъде наложено "правителство от чужбина".

От миналата неделя десетки хиляди протестиращи оспорват преизбирането на Лукашенко, което според тях е станало с измами.

Преди митинга привърженици на Лукашенко скандираха прякора му "Батка" (баща) и "Няма да има Майдан", имайки предвид месеците на протести в Украйна през 2013-1014 г., които свалиха от власт тогавашния проруски президент Виктор Янукович, отбелязва Асошиейтед прес.

И днес десетки хиляди души в Минск участваха в "Шествие на свободата" срещу преизбирането на Лукашенко, предаде Франс прес.

"Върви си!", скандираха протестиращите по адрес на президента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят