Лукашенко разбира Русия, но е против федерализацията на Украйна

Александър Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че запазването и укрепването на стратегическото партньорство с историческия съюзник - Русия, си остава приоритетна задача на външната политика на страната, предаде ИТАР-ТАСС. "Този подход е закономерен и произтича от самата същност на интеграцията. Днес ние осъществяваме с Русия най-знаковите проекти, включително строителство на АЕЦ, общи действия по модернизацията на военно-промишления комплекс", каза той в ежегодното си послание към беларуския народ и парламента.

Лукашенко изрази дълбокото си безпокойство от задълбочаването на украинската криза "Всички геополитически сътресения, особено в Източна Европа, несъмнено ни засягат", подчерта той и добави, че Беларус е крайно заинтересувана от стабилна, процъфтяваща и единна Украйна и е готова всячески да съдейства за тази цел. "Ще продължим да сътрудничим с Украйна, колкото и да е трудно това", подчерта той. Според него за Киев също няма друг път, освен да сътрудничи с Русия и Беларус. Даже в създалата се сложна ситуация Лукашенко вижда "огромно желание у украинските власти да сътрудничат по важни направления с Русия и Беларус".

Президентът подчерта, че не вярва, че Украйна ще влезе в НАТО, а също така, че тя трябва да остане "суверенна, единна, цялостна и извънблокова държава". "Вие прекрасно разбирате, до какво може да доведе федерализацията. Ако ние я фиксираме юридически, това значи с ръцете на самите украинци Украйна да бъде разцепена на Изток и Запад, а утре не е изключена възможността някой да поиска да се оттегли от тази федерация", обясни той.

"Аз зная какви цели преследва Русия. Тя преследва защита на своите интереси, в това число и на нашите, когато казва, че Украйна трябва да остане извън блоковете и че там не трябва да има никакви чужди въоръжени сили", добави Лукашенко.

В същото време той се обяви за изграждане на взаимноизгодни отношения с ЕС и САЩ, на първо място в икономическата сфера и инвестиционното сътрудничество. "Въпреки политическите ни разногласия, ние никога не сме поставяли препятствия пред чуждестранния бизнес", подчерта Лукашенко. Според него Беларус "е важна за Евросъюза като ключов партньор в транзита и като вход към огромния пазар на Митническия съюз и на бъдещия Евразийски икономически съюз".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят