Лукашенко ремонтира кабинета на Беларус

Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко смени премиера на страната Михаил Мясникович, който е на поста от 2010 г., с шефа на администрацията си Андрей Кобяков, предаде Лента.ру в събота.

Пресслужбата на държавния глава съобщи още, че за първи заместник-министър-председател е назначен Василий Матюшевски, който досега бе шеф на беларуското поделение на руската "Сбербанк". Владимир Семашко и Наталия Качанова стават вицепремиери, уточни ТАСС.

За председател на Националната банка на Беларус Лукашенко е назначил Павел Калаур, който бе шеф на Беларуската външна икономическа банка.

В съобщението на пресслужбата на Лукашенко не се посочват причини за промените.
 
Новият премиер смята за своя главна задача "осигуряването на устойчиво развитие на икономиката", както и да бъде повишен жизненият стандарт на населението. Кобяков обяви своите планове по време на пресконференция след назначението си на поста.

Калаур на свой ред определи за своя главна задача да се осигури финансова стабилност на Беларус.

По информация на президентската пресслужба Лукашенко е назначил и някои нови министри. Начело на беларуското икономическо ведомство застава Владимир Зиновски, който до този момент е оглавявал Държавния комитет по статистика и анализ. Министър на промишлеността ще бъде Виталий Вовк, на образованието Михаил Журавков, а на данъците и таксите – Сергей Наливайко.

Председател на Държавния комитет по имуществото става Андрей Гаев, а на Държавния комитет за статистика и анализ – Инна Медведева. Президентът е дал одобрението си и за назначаването на Александър Забаровски за първи заместник-министър на икономиката, както и на Раиса Сидоренко за заместник-министър на образованието.

Споделяне

Още от Свят