Лукашенко забранява на опозиционери да напускат Беларус

Беларус е съставила черен списък на опозиционери, на които им е забранено да напускат страната, предаде Ройтерс. Това е направено в отговор на забраната за пътуване, наложена от ЕС на висши беларуски ръководители, каза президентът Александър Лукашенко.

Съставянето на списъка е израз на продължаващото влошаване на отношенията между Минск и ЕС, който много критично реагира на кампанията на Лукашенко срещу политическите му опоненти и изтегли посланиците си от бившата съветска република, отбелязва Ройтерс.

Опозиционерът, който най-скоро се сблъска с новата тактика на Лукашенко, е Станислав Шушкевич, първият лидер на независима Беларус. На 18 март той бе свален от влака за литовската столица Вилнюс и му бе заявено, че не може на напуска страната.

В интервю, дадено от Москва за руския англоезичен канал "Русия днес", Лукашенко обвини Шушкевич и други свои опоненти, че са вражеска "пета колона", че водят кампания срещу него и са препоръчали на Брюксел да забрани пътуванията на президента и на висши служители в ЕС. Затова и ние направихме същото, каза Лукашевич и добави, че беларуският черен списък още не е влязъл напълно в действие, но това ще стане скоро.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?