Лукашенко затвори границата с Украйна заради заплаха от преврат

Лукашенко затвори границата с Украйна заради заплаха от преврат

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е разпоредил пълно затваряне на границата с Украйна, защото оттам "идва огромно количество оръжие", с което бунтовници да извършат преврат, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на беларуската държавна информационна агенция БелТА.

"Днес бяха разкрити създадени спящи терористични клетки, т. нар. отряди за самоотбрана". Целта на тези клетки е насилствена смяна на властта в деня Хикс", каза беларуският президент в реч по случай националния празник на страната - Деня на независимостта- 3 юли. Той посочи, че по тази причина е разпоредил пълно затваряне на границата с Украйна.

По думите на Лукашенко тези отряди за самоотбрана, свързани с Германия, Украйна, САЩ, Полша и Литва, са опитали да атакуват "комуникационен възел" на руския военноморски флот в град Вилейка, в района на столицата Минск, както и да унищожат техника в беларуски горски стопанства.

Според него освен това през изминалата нощ е бил осуетен опит за отвличането и убийството на журналиста от държавната телевизия Григорий Азаренка.

"Днес в страната приключихме мащабна антитерористична операция. Струваше ни се, че те ще ни задушават икономически, но не. Продължава в по-голям мащаб терорът вътре в страната срещу хора и обекти", заяви беларуският президент.

Лукашенко съобщи още за прехващане преди седмица на границата с Литва на дрон с експлозиви.

Украйна нито се меси във вътрешните работи на Беларус, нито възнамерява да го прави, каза в отговор говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николаенко, цитиран от Ройтерс.

Николаенко уточни, че Киев не е бил уведомен официално от Минск за затварянето на границата. От тази мярка ще страда преди всичко беларуският народ, отбеляза той.

Споделяне

Още от Европа