"Лукойл България" скочи срещу план за скоростно раздробяване на данъчните му складове

Петролният бранш поиска дискусията по текстовете, внесени през закона за здравето

"Лукойл България" скочи срещу план за скоростно раздробяване на данъчните му складове

Едрият петролен бизнес се възмути от предложението на правителството през поправките за закона за здравето, налагащи се заради коронавируса, да се направят промени в закона за данъчните складове, които ускоряват въвеждането на видеонаблюдение в тези помещения и раздробяването им, което засяга пряко петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас".

Промените бяха внесени от правителството на 5 май по познатия от години начин – чрез преходните и заключителните разпоредби на закона за здравето, без обсъждане с бизнеса и без икономически анализ за необходимите инвестиции за изпълнението на изискванията и какъв ще ефектът върху пазара на горива.

Предвижда се те да бъдат гласувани на 8 май в пленарна зала.

Още уреди, лицензи и обезпечения

Според предложенията вече не може един данъчен склад да обхваща нефтопродуктопровод и свързана/присъединена към него повече от една база/обект за складиране и/или производство на енергийни продукти. Всеки обект трябва да се лицензира като отделен данъчен склад и да се оборудва с камери за видеонаблюдение в срок от един месец след влизането на поправката. Отделно се предоставят обезпечения за всеки от новите данъчни складове, дължимо преди издаването на лицензите им, а наличностите в подлежащите на регистрация раздробени складове се описват и регистрират в електронни документи и не се освобождават за потребление до връчване на лицензите.

В момента "Нефтохим" има два данъчни склада – самата рафинерия в Бургас и пристанище "Росенец". Търговецът на едро и дребно "Лукойл България" има един данъчен склад в Русе и продуктопровод от Бургас до София, свързващ базите на компанията в Карнобат, Ветрен, Стара Загора, Пловдив, Ихтиман и "Илиянци". Ако се приемат промените, всички те трябва да бъдат раздробени, лицензирани и оборудвани с измервателни уреди.

В четвъртък със свои позиции по предложенията излязоха Българската петролна и газова асоциация и нейният член и пряко потърпевша от промяната рафинерия "Нефтохим". Те настояват тези текстове от преходните разпоредби на здравния закон да се оттеглят сега и да се обсъдят с бизнеса, както би трябвало да е.

От "Лукойл" обявиха измененията в Закона за акцизите и данъчните складове като "немотивирани,  влошаващи условията за осъществяване на бизнес в страната  и несвързани със защитата на живота и здравето на населението".

"Лукойл": Невъзможно е да стане за месец

Компанията посочва, че е невъзможно само в рамките на месец да обособи отделни данъчни складове от инфраструктурни обекти на дружеството - нефтопродуктопровода и прилежащите му нефтобази, помпени съоръжения и др., и всеки от тях да се оборудва със съответните измервателни уреди, софтуер и хардуер.

"Освен огромните и лишени от практически смисъл разходи и допълнителното административно бреме, под въпрос е чисто техническата възможност за извършване на необходимите за тази цел дейности за месец, което означава, че с изтичането на този срок ще трябва да спрем работа", заявиха от "Лукойл Нефтохим".

В изявлението се отбелязва, че "в условията на безпрецедентна криза на световния нефтен пазар, както и на драстично свиване на потреблението на горива в страната, нашето дружество не съкрати никого от хилядите си служители по време на извънредното положение и продължи да изпълнява в пълен обем финансовите си ангажименти към персонала".

Компанията отбелязва, че за периода от приватизацията на рафинерията през 1999 до 2019 г., данъчните постъпления от дейността ѝ в републиканския бюджет надхвърлят 8 милиарда долара.

"Дружеството няма никакви нарушения на митническото, акцизното или данъчното законодателство. Нещо повече, точно на 05.05.2020г. приключи пълна проверка от страна на органите на Агенция "Митници" по всички бази с констатации за липса на каквито и да било нарушения", посочват от дружеството. То отбелязва и дарението си от 140 хил. лв. за битката срещу коронавируса на Община Бургас за осигуряване на тестове, предпазни средства и защитни облекла, както и предоставянето на безплатно гориво на редица болници, доброволци и лекари в страната в знак на подкрепа.

БПГА: Не утежнявайте допълнително положението

От Българската петролна и газова асоциация отбелязва, че направените предложения нямат нищо общо с изпълнението на противоепидемичните мерки в страната и не кореспондират по никакъв друг начин със Закона за здравето. Не са обсъждани по никакъв начин с бранша и за тях вносителят не е оповестил мотиви, заявява организацията.

Според нея ако изискванията се приемат, петролният бизнес ще бъде задължен да закупува и монтира нови измервателни уреди в една изключително тежка за целия бранш ситуация, а ускореното поставяне на видеокамери – през есента на 2020 г., също са значителна инвестиция.

"В момента пазарът на горива търпи огромни загуби в условията на постоянно падащи обороти и при обезценяващи се петролни продукти. В същото време браншът е един от най-големите работодатели и данъкоплатци в страната", посочват от БПГА и настояват да се оттеглят тези текстове от Закона за здравето, който спешно трябва да се приеме, и да се проведе широка дискусия по тях.

Асоциацията декларира готовност да съдейства за намиране на най-доброто решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?