"Лукойл България" сменя за втори път генералния си директор за по-малко от 2 години

Андрей Матюхов е новият управител на дружеството

Андрей Матюхов

В рамките на по-малко от две години "Лукойл България" сменя за втори път генералния си директор. Андрей Матюхов е назначен за генерален директор на компанията, като заема поста от Булат Субаев, съобщиха от дружеството. Самият Субаев поема белгийския и нидерландския клон на компанията, уточняват оттам.

Кой е Андрей Матюхов?

Андрей Матюхов е роден през 1978 г. Завършил е Беларуския държавен университет по транспорт и търговия през 2005 г., а през 2013 г, - магистратура по бизнес администрация във Висшата школа по икономика в Москва.

Професионалната си кариера започва в предприятието за транспорт и логистика "РФЛ-Логистик", където работи от 2005 до 2007 г.

От 2007 г. влиза в орбитата на "Лукойл" - най-напред в 100% дъщерната компания "ЛЛК-Интернешънъл", която произвежда моторни масла с марка Genesis.

От компанията обясняват смяната с планова ротация на ръководните кадри. Досегашният директор Булат Субаев пък поема белгийския и нидерландския клон на компанията.

Чести смени от пролетта на 2019-а година

Честите смени в управата на компанията стартираха през април 2019 г., когато изнендващо Валентин Златев бе отстранен от поста генерален директор на "Лукойл България". Компанията се опита да представи назначението му в контролния съвет като повишение, а така и не даде обяснения за смяната му с Булат Субаев, който явно трябваше да придаде по-западен облик на компанията.

Златев, който дълги години беше приближен на премиера Бойко Борисов, а свързани с него фирми неизменно печелеха крупни строителни поръчки, в края на юни 2020 г. бе разпитан в спецпрокуратурата. Той така и не обясни за какво е давал показания, но се яви пред прокурор Генка Брезашка, която наблюдава делото срещу бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, разследвани за схема по незаконен внос и преработка на отпадъци.

"Познавам братя Бобокови и Красимир Живков", заяви след края на разпита Златев. Той отказа да отговаря на повече въпроси с обяснението, че не може да изнася информация и това е "приоритет на прокуратурата".

Последно, през септември тази година стана ясно, че Валентин Златев, напълно се е разделил с компанията и е излязъл от всички органи, в които е участвал. Това става след повече от 20 години работа за руската компания в България. От 10 август Валентин Златев не е част от Надзорния съвет на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", където бе зам.-председател, сочи справка в Търговския регистър, а от пресцентъра на "Лукойл България" съобщиха тогава за бТВ, че той вече не оглавява и контролния ѝ съвет. На мястото му в бургаската рафинерия бе назначен руснакът Андрей Тихонов.

Държавата държи права на "златна акция" в компанията

Българската държава държи права на "златна акция" в "Лукойл България". Още през май 2017-а година тогавашния зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който като директор на НЕК подписа на своя глава обвързваща клауза за АЕЦ "Белене" в интерес на Русия, но не и на България, замени бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров като представител на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас". Първанов подаде оставка след като изплува в скандала "Апартаментгейт" и се разбра, че си е купил апартамент на изгодна цена от фирма "Артекс". Той обясни, че това било второто жилище, което купува от дружеството. Затова при преговорите си с тях поискал да му се направи отстъпка. Другият му аргумент бил, че апартаментът е в близост до бул. "Цариградско шосе", където шумът е денонощен.

"Сумите, които вие споменавате, лично за мен и за много мои приятели, са една химера, няма как в София да се купува жилище за 2400 евро квадрата. Това не е сериозно. Може строителният бизнес да надува цените, но това не е сериозно", заяви тогава той. Първанов е купил жилището си за 616 евро на квадратен метър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?