“Лукойл” наема западни мениджъри за компаниите си в чужбина

Руският петролен гигант “Лукойл” се готви да преструктурира ръководството на преработвателните и маркетинговите си дейности в чужбина, пише в броя си от понеделник руският делови всекидневник "Комерсант", цитиран от БТА.

Според вестника от компанията са съобщили, че при осъществяването на промените ще използва опита на стратегическия си партньор “Коноко Филипс” (Conoco Phillips).

Президентът на “Лукойл” Вагит Алекперов обяви в петък миналата седмица, че компанията се готви за преструктуриране, но не уточни дали за управлението на чуждестранния преработвателен и търговски сектор ще бъде учредена нова компанията. Говорител на “Лукойл” съобщи, че фирмата е изпратила свои мениджъри в “Коноко Филипс” за обмен на опит.

“Лукойл” държи бензиностанции в 20 държави и три преработвателни завода в България, Румъния и Украйна с общ капацитет от 16,7 млн. метрични тона. Първият вицепрезидент на компанията Владимир Некрасов в момента отговаря за търговския бизнес както в Русия, така и в чужбина. “Лукойл” опроверга слуховете, че Некрасов ще бъде освободен при преструктурирането.

Анализаторите отбелязват, че напоследък се наблюдава тенденция в “Лукойл” да се наемат западни мениджъри. Компанията може да предпочете да замени руското си ръководство с мениджъри от “Коноко”, предполагат експертите.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?