"Лукойл Нефтохим" спешно вдига капитала си

"Лукойл Нефтохим Бургас" спешно иска да увеличи капитала си, пише в поноделник "Капитал".

Причината - компанията е декапитализирана след трупаните загуби през последните години. Максималният размер на новия капитал може да достигне 830 млн. лв. Решението е взето на извънредно общо събрание на дружеството в края на февруари, става ясно от информация в Търговския регистър. В доклада на общото събрание като основна причина за исканото увеличение се изтъкват "значителните загуби" натрупани през периода 2008 - 2011 г. в резултат на финансовата криза. От компанията заявяват, че в края на 2011 г. фактическият размер на чистите активи (собствения капитал) е бил минус 52 млн. лв. при регистриран уставен капитал от 30.5 млн. лв., което означава дефицит от над 82 млн. лв.

Върху загубите оказват влияние и инвестициите на компанията в подобряването на производствения процес през последните години. Последният подобен проект е най-мащабният досега и стартира в началото на годината, при което руската група започна изграждането на комплекс за преработка на тежки остатъци, който ще бъде и най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа. Инвестицията само за първата фаза на проекта е 1.5 млрд. долара.

В протокола от общото събрание на "Лукойл Нефтохим Бургас" се казва, че процесът по увеличаване на капитала трябва да стане бързо, за да може компанията "да реши проблемите си с дефицита на активите". По тази причина управителният съвет ще ограничи предимствените права на акционерите. Така те няма да имат право да запишат пропорционална част от новоемитираните акции. В противен случай процедурата ще се проточи 6 до 12 месеца, се казва в доклада за общото събрание.

Последното увеличение на капитала на "Лукойл Нефтохим Бургас" беше през 2006 г., когато от 13.6 млн. лв. той стана 30.5 млн. лв. чрез издаване на 17 000 000 акции с номинална стойност 1 лев всяка и емисионна стойност 9.1 долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?