"Лукойл Нефтохим" спира изцяло за месец

"Лукойл Нефтохим" спира изцяло за месец

Бургаската петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим" спира изцяло производствената си дейност през февруари догодина за един месец, като през това време ще се извърши капитален ремонт на заводското оборудване. Това ще стане за първи път в историята на комбината, който започва да работи през 1963 година.

Вестта за спирането на най-голямото на Балканите нефтопреработвателно предприятие бе разпространена във вторник от руския информационен сайт Лента.ру, който се позова на Ройтерс.

Според руския сайт обаче спирането е не само заради планов ремонт, но и заради недостига на суровини.

Новината за спирането на комбината, собственост на най-голямата руска частна петролна компания "Лукойл", бе потвърдена от пресслужбата на "Нефтохим" – Бургас.

Действително комбинатът спира изцяло производствената си дейност през февруари за един месец, за да бъде извършен капитален ремонт, казаха за Mediapool. Целта е да бъде повишена надеждността на оборудването, което ще премахне необходимостта от частични ремонти в следващите 4-5 години, обясниха от пресслужбата. Ще бъдат въведени в експлоатация и два нови производствени обекта, които ще увеличат производството на горива по стандарта Евро-5.

Февруари е подбран за извършване на ремонта, защото традиционно по това време на годината продажбите от завода са по-слаби.

От "Нефтохим" категорично отхвърлиха твърдението на руския сайт, че спирането било и поради липсата на суровини, като го определиха като абсурдно.

От няколко месеца в бургаската рафинения не работят инсталациите в полимерното и нефтохимическото производство. Няма промяна на това положение, докато не се промени и конюнктурата на пазара на полимери и химически продукти, казаха от "Нефтохим".

Преработващата мощност на "Нефтохим" е 142 хиляди барела в денонощие. Комбинатът стана собственост на "Лукойл" през 1999 г. за 101 млн. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?