"Лукойл" обяви, че ще съди лидера на НФСБ за клевета

Валери Симеонов твърди, че компанията укрива суровини и горива и сваля непослушни политици

"Лукойл" обяви, че ще съди лидера на НФСБ за клевета

Компанията за доставка и преработка на горива "Лукойл България" обяви във вторник, че ще даде под съд лидера на партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов. Компанията смята, че Симеонов я е оклеветил публично и е уронил доброто ѝ име.

Пред Нова телевизия сутринта във вторник Симеонов заяви, че в рафинерията в Бургас постъпва с танкери суровина през пристанището "Росенец", която не се отчита от измервателните уреди, след което се произвеждат горива, които също не се отчитат. Така, според Симеонов, няколко олигарси, единият от които е шефът на "Лукойл България" Валентин Златев, се облагодетелствали, а които политици не ги слушали, падали от власт.

"На пристанище "Росенец”, което е пристанището на нефтозавода, непрекъснато се разтоварват кораби със суров нефт от Русия, в които количеството на суровината не се контролира по никакъв начин. Измервателните уреди не работят", заяви Симеонов. Той продължи, че "вътрешният пазар, бензиностанциите на "Лукойл” също се зареждат със суровина, която не се контролира. На входа не се контролира входа на суровината, на изхода не се".

"Всичко това е огромна злоупотреба, която отива в джоба на Златев и компания. Това е истината", заяви още Валери Симеонов. И допълни, че въпреки скандала и натиска на бившия шеф на митниците Ваньо Танов "Лукойл" да сложи измервателни уреди, такива действително били сложени, но не работели.

Според Симеонов "тази енергийна, горивна мафия поддържа правителствата, тя сменя правителствата". И понеже в края на управлението си от ГЕРБ се опитали да извършат мащабна проверка в рафинерията в Бургас, паднали от власт.

"Това е едно и също 23 години. Въпросът е кога най-сетне това ще се каже на висок глас и кога държавата ще вземе мерки. На няколко пъти държавата взема мерки и, както виждате, си отиват от власт тези, които взимат мерки срещу "Лукойл Нефтохим”, каза още Валери Симеонов.

По повод на тези твърдения на Симеонов от "Лукойл България" обявиха в писмено опровержение, че "ръководството на Групата Лукойл в България изразява възмущението си от клеветите и грубите манипулации с името на компанията, извършени в национален ефир от председателя на НФСБ Валери Симеонов".

"Дълбока тревога буди фактът, че лице, претендиращо за политическа кариера и място в управлението на държавата, си позволява да използва националните медии за голословни обвинения и инсинуации спрямо компания с основен принос за републиканския бюджет и най-голям работодател в страната без нито едно доказателство и с единствения довод "Аз идвам от Бургас”, пише в опровержението.

"Толерирането на такова поведение е вредно и опасно. Поради това ръководствата на компаниите от Групата Лукойл в България ще предприемат необходимите стъпки за търсене на съдебна отговорност от лицето Валери Симеонов, въпреки че българското законодателство не предвижда никакви възможности за защита на доброто име на юридическите лица срещу клевета", се казва в изявлението.

"В отговор на отправените нападки, припомняме на обществото добре известните факти, че както нефтено пристанище Росенец, така и цялата площадка на комбината се наблюдават денонощно от над 200 работещи измервателни уреда, намират се под непрекъснат автоматизиран контрол и всеки литър произведено в рафинерията гориво подлежи на строга отчетност от момента на своето производство до момента на продажбата си", пишат от "Лукойл България".

"Всички нефтобази и бензиностанции от веригата "Лукойл" са оборудвани с изискваните от контролните органи измервателни уреди, които работят в постоянна онлайн-връзка – нещо повече, "Лукойл" беше първата верига бензиностанции в страната, която предсрочно постави такива уреди".

От компанията питат дали такива изяви на политици от типа на Симеонов "не целят умишлено отклоняване на вниманието на съответните власти от определени "приятелски” фирми от сенчестата страна на нефтения бизнес".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?