За да по-евтини горива

"Лукойл" отново иска махане на биодобавката и свиване на запасите

Така цените можело да паднат с повече от 5 ст.

"Лукойл" отново иска махане на биодобавката и свиване на запасите

Намаляване на цените на горивата срещу премахване на биодобавката в дизела, намаляване на изискването за 60-дневни запаси на дистрибуторите или сваляне на акциза е отправената в четвъртък оферта към правителството от страна на изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в парламента в петък.

Същото поиска рафинерията и миналия март, когато горивата отново поскъпнаха драстично и правителството предприе тези мерки, в резултат на което за един месец дистрибуторът замрази цената на дизела на 2.49 лв. за литър.

 

В момента дизеловото гориво се продава за около 2.68 лв/л, а бензин А95 за около 2.70 лв.

 

Разчетите на "Лукойл" показват, че премахване на добавката биодизел може да свали цената на горивото с 5 ст. на литър, обяви Добрев, след като предишния ден и Златев, и неговото ведомство отказаха да съобщят какви мерки са били дискутирани преди да се проведе среща и с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.

 

Сметките на "Лукойл" сочат също, че ако се премахне и изискването за 60-дневни запаси, това би довело до допълнително сваляне на цените със стотинки, обясни Добрев.

 

"Всички предложения са в рамките на стотинки с изключение на евентуалната възможност за промяна в ставката за акциза", посочи той и припомни, че ставката у нас в момента е минималната за Европейския съюз, което е постигнато със специалното разрешение на Брюксел.

 

Министърът изрази притесненията си от цените на горивата, тъй като те пряко влияят икономиката и потреблението.

 

"Тенденцията не е добра и не бих се ангажирал да предскажа каква ще е цената на петрола на международните пазари, но засега петролът върви нагоре и ние още от сега мислим за това как ще реагираме при евентуално шоково покачване на цената на петрола или поскъпване на долара, защото това са двата фактора, които влияят за крайната цена на бензина, за да сме готови, ако, не дай си, боже, се случи военен конфликт в Иран и петролът скочи с 20 долара какви са нашите механизми да реагираме", каза министърът.

 

Той припомни още, че влагането на биосъставка в дизела е ангажимент на страната ни като член на ЕС и има цели, които трябва да се постигнат до 2020 г. "Имахме един период миналата година, когато това задължение отпадна. Разбира се, не бива да се вземат прибързани решения, трябва много добре да се анализира дали ще се постигне заявеният ефект и дали това няма да навреди на другите сектори в икономиката”, коментира Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?